2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Ukrajna felszólította nyugati szövetségeseit: bojkottálják az orosz kultúrát

Ukrajna kulturális minisztere, Olekszandr Tkacsenko felszólította az ország nyugati szövetségeseit, hogy bojkottálják az orosz kultúrát, és a háború végéig állítsák le Csajkovszkij és más orosz zeneszerzők zenéinek előadásait. A miniszter a Guardianben jelentetett meg véleménycikket arról, hogy szerinte egy ilyen kulturális bojkott megfelelő válaszlépés lenne arra, hogy, mint írja, Oroszország aktívan megpróbálja elpusztítani az ukránok kultúráját és emlékezetét.

Több ukrán közéleti személyiség is felemelte már szavát amiatt, hogy az orosz hatalom művészeti alkotásokat használ a háború egyik eszközeként a megszállt területeken. Herszonban például Puskinról készült képek kerültek ki óriásplakátokra, a rajtuk álló szöveg pedig arról szólt, az orosz írónak milyen kötődései voltak a városhoz.

Tkacsenko emellett arra is buzdította a művészeti intézményeket, hogy továbbra se alkalmazzanak olyan orosz művészeket, akik támogatja a háborút. Jelenleg Ukrajnában sehol nem játszanak orosz zeneműveket, de a közelgő karácsony nyomán több nyugati országban színpadra áll Csajkovszkij Diótörője, ennek szól Tkacsenko mostani felháborodása. Ugyanakkor a balettet színpadra állítani tervező társulatok nem értenek egyet a miniszterrel.

A Londoni Királyi Balett szóvivője úgy nyilatkozott:

Az olyan történelmi klasszikusok bemutatása, mint a Diótörő, nemzetközi táncosok előadásában erőteljes üzenetet küld arról, hogy Csajkovszkij – akinek szintén vannak ukrán gyökerei – és művei az egész emberiséghez szólnak, egyértelműen szembehelyezkedve azzal a szűklátókörű kulturális nacionalizmussal, amelyet a Kreml képvisel.

Hozzátette: a társulat továbbra sem dolgozik együtt orosz állami szereplőkkel, például a Bolsojjal, és olyan személyekkel sem, akiknek egyértelmű kapcsolatuk van a Putyin-rezsimmel. Ezzel egyött minden szolidaritásuk ellenére változatlan marad az ünnepi programjuk.

Kathryn McDowell, a Londoni Szimfonikus Zenekar vezérigazgatója – amely Sztravinszkij és Rahmanyinov műveit adja elő Németországban – szintén azt hangsúlyozta, hogy csak olyan zenészekkel dolgoznak, akik nem azonosulnak a jelenlegi vezetéssel, ugyanakkor a régi orosz alkotók műveit nem fogják bojkottálni, David Butcher, a manchesteri Hallé zenekar vezetője pedig kiemelte, nem az orosz emberek vagy az orosz kultúra, csak az orosz állam az ellenség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató