2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

„Az év nagy komédiása”, „amerikai bábu” – így reagáltak a franciák arra, hogy Zelenszkij lett az év embere

Az ukrán elnök lett az év embere a Time szerint, amit se a francia jobb-, se a francia baloldal nem hagyott szó nélkül.

A Time is Volodimir Zelenszkijt választotta az év emberének (az ukrán néplélekkel egyetemben). Korábban a Financial Times is az ukrán elnököt tartotta a legérdemesebbnek.

Na, de mit szólnak a franciák?
Volodimir Zelenszkij új díjáról beszámolt a liberális/baloldali Le Parisien, valamint a jobboldali Le Figaro is. Érdekesség, hogy bár ki-ki a maga vérmérséklete szerint reagált a díjra, mégis tömegesen érkeztek mindkét oldalról a negatív hozzászólások.

Vegyük először a Le Parisient. A lap kapcsolódó Facebook-posztján elsöprő többségben vannak a „nevetős” reakciók. A liberális/baloldali lapnál így reagáltak a hírre: 

Teszi a dolgát, színészkedik!”.

Többen is kiemelték az elnök komikus múltját: „a Time megválasztotta az év legnagyobb humoristáját! Oscar-díj az életművéért!”, „Az év legnagyobb komikusa, jaja!”. Van, aki szintén megragadta a komikus múltját, viszont Putyinnal hasonlította össze Zelenszkijt: „Mindazoknak, akik nagy komikusnak tartják, és megtagadják tőle az államfői poszthoz való jogot, azt mondom nekik, hogy

ezerszer jobban szeretem a komikust, mint egy vérszomjas és megalomán diktátort, aki több ezer ember haláláért felelős Ukrajnában,

valamint a katonái soraiban, akiket kiképzés nélkül küldött a szemétdombra!”. 

Más kiemelte, hogy az elnök „egyértelmű, hogy rögtön elnyerte a legjobb színészi alakításért járó Oscart”, megint más javaslatot tett a Time-nak:

adjatok neki inkább egy Oscart. Vagy talán az év amerikai ügynöke címet. Ami alapvetően ugyanaz a dolog.”

Oscar-díjat ennek a bajnoknak! A legjobb amerikai bábu!”.

Van aki azért méltatta is Zelenszkijt a baloldalon
„Nyilvánvaló volt, és megérdemelte. Nárcisz biztos féltékenységi rohamot kapott. De az igaz, hogy egy igazi vezető, aki megvédi az országát” – írta egy kommenttelő. „Nagyon bátor ember, aki úgy áll ki a népéért, ahogyan kevesen tennék” – írta egy másik.

Egy harmadik viszont kiemelte; 

érdekes, hogy mindenki gyorsan elfelejti, hogy Ukrajna Európa legkorruptabb országa,

és hogy Zelenszkijt a panamai lapok idézik, mert milliókat rejtegetett adóparadicsomokban!”.

A jobboldaliak is Oscart adtak volna Zelenszkijnek
„Inkább Oscart érdemelne”, írta az egyik kommentelő. Egy másik leszögezte,

a következő aranylabda már az övé!”.

„Ez sokat elmond a Time magazinról” – tette hozzá egy harmadik. „Szegény világ és szegény Franciaország, nincs semmi bajom Ukrajnával, de egy amerikai uralom alatt álló ország támogatása túlzás. Oroszországnak törvényes joga van ahhoz, hogy visszautasítsa az amerikai hatalomnak való alávetettséget a határainál” – jegyezte meg egy másik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató