2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Brüsszel gyorsított eljárásban készül a magyar vétó megkerülésére Ukrajna ügyében

Az EP már a jövő héten szavazhat erről, Brüsszel nem tágít.

Kicselezné Brüsszel a magyar vétót – legalább is erről ír az Euronews, a portál az Európai Parlament szóvivőjére hivatkozva írja azt, hogy az uniós szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új módszerén – amit a gyakorlatban úgy hoznának létre, hogy Magyarország ne tudja azt megvétózni. Erre azért van szükség, mert, mint azt korábban Orbán Viktor már közölte: Magyarország álláspontja szerint Ukrajna kapcsán „nem a közös uniós adósság a megoldás”.

Brüsszel nem tágít

Az Euronews azonban arról ír: Európai Bizottság és az Európai Tanács már dolgozik egy alternatív megoldáson azért, hogy a pénz minél előbb eljusson Ukrajnába. Erről Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője beszélt a portál tudósítójának egy pénteki brüsszeli sajtótájékoztatón. 

Daniel Köster tudomása szerint a bizottság és a tanács új jogi eszközön dolgozik, amelyet mechanizmussal fogadnának el, ami, mint a portál hozzáteszi, arra utal, hogy nem kell majd hozzá egyhangú döntéshozatal. Köster szerint

az új mechanizmus gyorsított eljárással készül és erről már a jövő héten szavazhat az Európai Parlament. Ebben az esetben az Európai Néppárt támogatni fogja azt

– mondta a szóvivő. 

Reagált az ügyre Jaume Duch, az Európai Parlament vezető szóvivője is, aki megerősítette az értesülést. Ő azt mondta, Roberta Metsola parlamenti elnök már csütörtökön tájékoztatta a parlamenti frakcióvezetőket arról, hogy a készülő új mechanizmusról a jövő héten szavazás jöhet az Európai Parlamentben a gyorsított eljárás miatt. 

Verhofstadt álma

Nem először hallani Brüsszelben azt az álláspontot, miszerint a vétót el kellene törölni, vagy legalább is hatástalanítani kell. Ezt a véleményt képviseli következetesen a liberális belga politikus, Guy Verhofstadt is, ő például korábban úgy fogalmazott, hogy egész egyszerűen eltörölné az uniós vétó intézményét, legutóbbi megnyilvánulásában azonban némileg „árnyalta” álláspontját, és most már úgy véli: minél több a vétó, annál több pénzt kell visszatartani Magyarországtól. 

Egy vétó: 5,8 milliárd euró. Két vétó: 11,6 milliárd euró. Három vétó: 23,2 milliárd euró”

– vélekedett a politikus.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató