2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ismét forró a helyzet Koszovóban: a szerbek katonákat küdenének a térségbe

Tegnap éjjel a koszovói rendőrség páncélautókkal, több mint 200 felfegyverzett specialistával Dél-Mitrovicából Észak-Mitrovicába vonult, városszerte elhelyezkedtek.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi iroda igazgatója rendkívüli sajtókonferenciát hívott össze 23 órára a szerb kormány épületében.

A koszovói egységek gyalog vonultak be Észak-Mitrovicába számos páncélautóval.

A város lakói az utcákon gyülekeznek, érezhető a feszültség, incidens nem volt.

A koszovói rendőrség közölte, hogy megerősíti jelenlétét Koszovó északi részén a közbiztonság, és tekintet nélkül minden ember élete és vagyonának megőrzése érdekében.

Egyes sajtóhírek szerint két sokkbomba is el lett dobva, de erről nincs több információ.

 

Aleksandar Vučić szerb államfő találkozott Miloš Vučević védelmi miniszterrel és Milan Mojsilović fegyveres vezérkar főnökével.

 
 

- Éjjel és délelőtt Miloš Vučević védelmi miniszterrel és Milan Mojsilović fegyveres vezérkar főnökével... Nincs feladás!

- írta Vučić az Instagramon.

Erre a találkozóra a tegnap esti észak-koszovói és metóhiai események, vagyis a koszovói rendőrség létszámának növekedése után került sor. Pristina bejelentette, hogy ez a következő napokban is így lesz.

Ana Brnabić Szerbia kormányfője azt nyilatkozta, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök a szerbeket és az albánokat „a háború szélére” sodorta.

Brnabić  egyben bejelentette, hogy emiatt a szerb kormány közel áll ahhoz a döntéshez, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatával összhangban kérje a szerb csapatok visszaküldését Koszovóba. Mint hozzátette, Aleksandar Vučić szerb elnök a nap folyamán ismertetni fogja a részleteket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató