2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vették az EP egyik alelnökét

Őrizetbe vették a belga hatóságok Eva Kailit, az Európa Parlament egyik alelnökét – írja az AFP hírügynökség Twitteren.



A Politico beszámolója szerint a belga rendőrség pénteken 16 lakást kutatott át és legalább négy embert vett őrizetbe Brüsszelben és környékén. Az akció a Katar által az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységével kapcsolatos nyomozás része lehet.

Az EP képviselőcsoportjai közül különösen a szocialistákat és demokratákat – akik ismertek voltak a Katarral szemben engedékeny hozzáállásukról a labdarúgó-világbajnokság előtt – érinti kellemetlenül a folyamatban lévő ügy.
 
Az AFP mellett a Le Soir című belga napilap is arról számolt be, Eva Kaili, a görög szocialista párt, a Pasok képviselője és egyben az Európai Parlament alelnöke is az őrizetbe vettek között van. Azt is írták, Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárát is elvitték a rendőrök.

Kaili a közelmúltban Katart „munkajogok éllovasának” nevezte, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy a stadionépítések körülményei miatt komoly nemzetközi aggodalmak merültek fel. Az EP-alelnök péntek este nem reagált a Politico megkeresésére.

A belga Knack nevű újság azt írta, a nyomozók azt vizsgálják, hogy Katar „a klasszikus lobbizáson túlmutató” módon igyekezett-e befolyásolni a parlamentet. A rendőrség a razziák során a lap szerint „nagyjából 600 ezer euró készpénzt”, mobiltelefonokat és számítógépes eszközöket foglalt le. A Knack információi egybevágnak a Le Soir-éval, arról írtak, hogy kihallgatásra bevittek egy volt S&D európai parlamenti képviselőt és egy magas rangú szakszervezeti tisztségviselőt is.

A szocialisták képviselőcsoportja közleményében reagált: „megdöbbentőnek tartják az európai intézményekkel szemben megfogalmazott korrupciós vádakat”, és „teljes mértékben együttműködik a nyomozó hatóságokkal” – írták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató