2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Románia hazarendelte bécsi nagykövetét, miután Ausztria megvétózta schengeni csatlakozását

Románok százai fejezik ki a nemtetszésüket, az ország legnagyobb agrárvállalkozója pedig bojkottálná a osztrák bankokat.

Tegnap írtunk arról, hogy az Európai Unió Tanácsában a bel- és igazságügyi tanácsa elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Románia pénteken válaszul hazarendelte bécsi nagykövetét. A bukaresti külügyminisztérium közleményében azt írta,

„a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja"

 Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően Románia bécsi nagykövetségét ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

A külügy szerint Ausztria álláspontja azért is elfogadhatatlan, mert csupán november 18-án szólaltak fel először Románia schengeni csatalakozása ellen, még két nappal korábban a Salzburg Forum bukaresti ülésén hivatalosan és teljes mértékben támogatták az ország csatlakozását a belügyminiszterek által elfogadott közös nyilatkozatban – írja a Transtelex.

Mindeközben románok százai lepték el Karl Nehammer kancellár Facebook oldalát, hogy kifejezzék a nemtetszésüket. Dimitrie Muscă, az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozója pedig utasítást adott az alkalmazottainak, hogy szüntessék meg az osztrák bankoknál vezetett bankszámláit, és azt is bejelentette, hogy többé nem fog üzemanyagot vásárolni az igencsak nagy mezőgazdasági gépparkja számára a részben osztrák tulajdonú OMV Petromtól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató