2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Tartós fagypont alatt Belgiumban elfogyhat a földgáz

Különösen kemény tél, vagy tartós hideg esetén fennáll a veszélye annak, hogy Belgiumban kiürülnek a földgázkészletek. Erre figyelmeztette a belga kormányt a nagyfeszültségű villamosenergia-átviteli rendszerüzemeltető, az Elia, valamint a 4000 kilométer gázvezetéket, cseppfolyósított földgáz-terminált és földalatti tárolót üzemeltető vállalat, a Fluxys.

A figyelmeztetés oka többek között az, hogy fagypont körüli és az alatti hőmérsékletek esetén az Egyesült Királyságból Belgiumba irányuló földgázszállítmányok jelentősen lecsökkenhetnek, akár le is állhatnak, hogy a földgázexport ne veszélyeztesse a szigetország saját ellátását. London az Interconnector földgázvezetéken Európába küldött energiahordozó átmeneti felfüggesztésének a lehetőségét még júniusban jelentette be saját vészhelyzeti forgatókönyvének ismertetésekor.

NULLA FOK KÖRÜLI HŐMÉRSÉKLETEK ESETÉN BELGIUMNAK EZÉRT MÁR NEM LESZ ELEGENDŐ GÁZFELESLEGE AHHOZ, HOGY BIZTOSÍTSA A FOLYAMATOS EXPORTOT NÉMETORSZÁG ÉS HOLLANDIA IRÁNYÁBA.

Továbbá, ha a hőmérséklet Belgiumban fagypont alá süllyed, és ezzel egy időben a földgázfogyasztás meredeken nő, akkor a Fluxys által kezelt Loenhout-tároló kapacitása

NEM LESZ ELEGENDŐ A BELGIUMI SOKK CSILLAPÍTÁSÁRA SEM.

Egy ilyen forgatókönyv esetén csak a belgiumi gázigény azonnali és célzott csökkentése teszi majd lehetővé az egyensúlyi helyzet visszaállítását, figyelmeztetik a belga kormányt a vállalatok.

Ebben az esetben

BELGIUMNAK ÉLETBE KELL LÉPTETNIE GÁZ-VÉSZHELYZETI PROTOKOLLJÁNAK AZ UTOLSÓ SZINTJÉT,

amelyben a hatóságok arra szólítják fel a földgázfogyasztók egyes csoportjait, hogy azonnali hatállyal csökkentsék vagy akár állítsák is le a gázfelhasználást.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató