2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Pattanásig feszült a helyzet Koszovóban - Vucsics beszédet mond ma este a szerb néphez

Koszovó északi részén élő szerbek tiltakozásul barikádot építettek a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása miatt.

A Leposavić-Mitrovica főutat lezárták:

A szerbek most megpróbálják megakadályozni a koszovói erőket a barikádok eltávolításában, ami kisebb fegyveres összecsapásokba torkollhat a helyi szerb lakosok és a pristinai hatóságok között.


Dejan Pantićot ma tartóztatták le a jarinjei adminisztratív átkelőnél. A koszovói rendőrség egykori tagja is azon tisztségviselők közé tartozik, akik november 5-én elhagyták a pristinai intézményeket. Az eset kapcsán a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója is megszólalt. Petar Petković szerint Pantić letartóztatása mögött Albin Kurti koszovói kormányfő áll, akinek célja az ott élő szerbek megfélemlítése.

Kosovska Mitrovicában a nap folyamán még a szirénák is megszólaltak - jelenti a szerb közmédia.

Az EULEX folyamatosan járőrözik a helyszínen. Brüsszel elítéli a jelenlegi helyzetet, és a két fél közötti mielőbbi megoldást sürgeti.

Aleksandar Vučić ma 19 órakor sajtótájékoztatót tart, amelyen a bejelentések szerint a legutóbbi, Koszovó északi részén tapasztalható történésekről és Belgrád lépéseiről is beszél a szerb államfő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató