2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

"Ukrajna Orbán Viktor bel- és külpolitikájának foglya" - írja a Deutsche Welle munkatársa

Szeparatizmus, Nagy-Magyarország, Putyin-bérenc – mindent bedobott a német lap szerzője.

„Mi a problémája Orbánnak Ukrajnával?” – ezzel a címmel közölt cikket a Deutsche Welle. Magyarország a háború kezdete óta egyre-másra akadályozza, hogy az EU segítse Ukrajnát. Ez már szinte hagyomány, mivel a szomszédállam jó ideje Orbán kül- és belpolitikájának a foglya – írja Keno

A szerző szerint „diplomáciai jégkorszak” van a két állam között

A cikkíró megjegyzi: a rendszerváltás óta az egymást váltó magyar kormányok egyöntetűen szorgalmazták a határon túli magyarok jólétét. „Orbán álláspontja azonban 2010 után hamarosan túllépte az ilyen politika szokásos kereteit” – fogalmaz a szerző, majd hozzáteszi: hangvétele olyan volt, hogy akár még a szeparatizmus vádja is felmerülhetett.

Keno Verseck szerint diplomáciai jégkorszak van a két állam között, amin Novák Katalin november végi kijevi látogatása sem változtat majd.

Novákot hűséges Orbán-párti támogatónak tartják, saját profil nélkül”

– írja az újságíró, aki úgy véli, hogy Orbán azért küldte az államfőt Kijevbe, mert tarthatatlanná vált, hogy a háború kezdete óta nem járt magas rangú magyar vezető Kijevben.

Megszakértették, mi vezérelheti Orbán politikáját

„Orbán politikáját alighanem az vezérli, hogy igyekszik megszólítani a szélsőjobbos választókat, akik még mindig Nagy-Magyarországról álmodnak” – véli a Deutsche Welle szerzője. Verseck megjegyzi, Orbánnak fontosabb az oroszokkal való jó kapcsolat, az energiakitettség miatt.

Minden ukránellenes jelzés Moszkva iránti hűségnyilatkozattal ér fel

– hangoztatja a szerző. A cikkíró szerint nemigen létezik olyan európai politikus, aki kételkedne abban, hogy a magyar fél az ukrán anyagi támogatás megvétózásával az EU-t zsarolja.

Verseck összefoglalás gyanánt annyit ír: „Ukrajna már régóta Orbán bel- és külpolitikájának túsza. Ebből azonban nem maga a magyar kormányfő profitál a legtöbbet, hanem valaki más: Vlagyimir Putyin” – zárul a Deutsche Welle cikke.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató