2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A brit író Oroszország elleni provokációval vádolja a Nyugatot

A nyugati országok meggondolatlanul és arrogánsan viselkedtek azzal, hogy beavatkoztak az ukrán válságba és provokálták Oroszországot

- jelentette ki Peter Hitchens brit író a Daily Mail hasábjain.

Az író szerint

az Egyesült Államok és az európai országok a NATO keretében teremtettek veszélyes helyzetet Oroszország határai közelében, és az ukrajnai válságban való részvételük volt az utolsó csepp a pohárban Moszkva számára.

Az író megjegyezte, hogy ha az ukrajnai helyzet a nyugati féltekén történt volna, amelyet az USA saját befolyási területének tekint, akkor harmadik országok beavatkozási kísérleteit az USA nagy szigorral elfojtotta volna. Az író ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kész arra, hogy "mindenféle mocsokba kerüljön", amiért az Oroszországgal való konfrontáció ellen szólalt fel.

Hitchens egy olyan hipotetikus helyzetet mutatott be, amelyben "szélsőjobboldali fanatikusok" ragadják magukhoz a hatalmat a francia nyelvű Québecben, és kinyilvánítják, hogy el akarnak szakadni Kanadától, és kereskedelmi, majd katonai szövetségre lépnek Kínával. Az író ezután azt találgatta, hogyan reagálnának az államok, ha kínai csapatokat állomásoztatnának Montrealban és rakétavetőket Québecben.

"Mit gondol, mit tenne az Egyesült Államok kormánya ilyen körülmények között? <...> Tudja, amit a thrilleremben leírtam, az szinte tükörképe annak, amit az USA és a NATO már évek óta csinál Európában. Kanada és az USA helyett Oroszország. Quebec helyett Ukrajna és a balti államok. Valójában a NATO-csapatok most Észtországban állomásoznak" - magyarázta a szerző.

Hitchens emlékeztetett arra, hogy a NATO-csapatok veszélyes közelségben állomásoznak Szentpétervárhoz, és egy évvel ezelőtt a NATO észtországi gyakorlatain az orosz területen lévő légvédelmi létesítmények elleni támadásokat gyakorolták.

"Ha a Fehér Házban, a Pentagonban vagy a NATO-ban senki sem gondolta volna, hogy az Oroszországgal szembeni politikájuk ilyen kimenetelű lehet, akkor csodálkoznék. Mint korábban megjegyeztem, még az amerikai oroszellenes szuperhadvezér Robert Kagan is nyilvánosan kijelentette, hogy Oroszországot provokálták" - mondta Hitchens.

A Donbassz felszabadítására irányuló különleges művelet hátterében a nyugati országok továbbra is fegyverekkel pumpálják Ukrajnát. Moszkva többször kijelentette, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyverekkel való szállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy a Nyugat fellépésének csak negatív hatása lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató