2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetsége a barikádok eltávolítását kéri

Az Egyesült Államok mélységes aggodalmának ad hangot a jelenlegi észak-koszovói helyzet miatt – áll az Amerikai Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetségének közös nyilatkozatában.

"Úgy értesültünk arról, hogy a koszovói hatóságok őrizetbe vettek egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a koszovói bűnüldöző és választási bizottság hatóságai elleni erőszakos támadásban. Ezt a letartóztatást illegális útlezárások, valamint a koszovói hatóságok és a helyi lakosság fenyegetései és megfélemlítése igazolására használják fel. – áll a közleményben.

Mint hozzáteszik, azoknak, akik "illegális blokádokat" emeltek, azonnal fel kell számolniuk azokat.

"Arra számítunk, hogy véget vetnek minden erőszakkal és megfélemlítéssel való fenyegetésnek. Köszönetünket és teljes támogatásunkat fejezzük ki a koszovói NATO-erőknek – a KFOR-nak a biztonság és a szabad mozgás biztosítása érdekében tett erőfeszítéseikért, valamint az Európai Unió jogállamisági missziójának (EULEX). határozottan elítélnek elfogadhatatlanként minden Koszovó és a nemzetközi biztonsági erők elleni támadást” – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetsége "maximális önmérsékletre" szólította fel az összes felet.

"Azonnali lépéseket tenni a helyzet deeszkalációjának elérése érdekében, és tartózkodni a provokatív akcióktól. Felszólítjuk a feleket, hogy az EU által vezetett párbeszéden belül dolgozzanak az aggodalomra okot adó kérdések megoldása érdekében" - áll a közleményben. .

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató