2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Görögország: fegyveres cigányok tüzes barikádot emeltek és lövöldöztek a rendőrökre

Napok óta tart a lázongás.

Mint ismert, a görög rendőrök lelőttek egy tolvaj, cigány származású fiatalt. Az incidens után zavargások törtek ki Szalonikiben.

Azonban nem csitulnak a kedélyek - a cigányok tovább fenyegetőznek.

A napokban is több incidens és zavargás történt: letartóztattak cigányokat, akik megpróbáltak betörni a rendőrőrsökre

December 6.

Cigányok egy csoportja molotovokkal, kövekkel és nyilvánvalóan petárdákkal/robbanóanyagokkal támadt egy rendőrőrsre. Károkról vagy sérültekről nem érkezett jelentés, mivel a támadásra az épületen kívül került sor - írta meg a Thema.gr.

December 12.

Egy 9 cigányból álló csoport két járművel jelent meg, és megtámadtak egy csoport rendőrt egy rendőrőrsön kívül. Üvegeket, köveket dobáltak és inzultálták a rendőröket. A rendőrök intézkedtek, és közülük 5-öt letartóztattak, a többiek a járművekkel elmenekültek. Később aznap este egyikük visszatért, tovább támadta a rendőröket, és őt is letartóztatták. A rendőrség közölte, a támadók szándéka az volt, hogy megszállják a rendőrőrsöt - olvasható a Thema.gr-n.

Cigányok tűzbarikádokat emeltek a szaloniki "Agia Sophia" tábor körül, tárgyakat dobáltak és lövöldöztek a rendőrökre

A beszámolók szerint mintegy 100 cigány randalírozott a táborban. Barikádokkal zárták el a közeli utakat, amelyeket felgyújtottak, palackokkal és kövekkel dobálták a rendőröket. Néhány cigány puskával is felfegyverkezett és lövöldözött a rendőrökre.  

A helyzetet sikerült hatástalanítani, de több cigány csoport még mindig arról beszél, hogy saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást, és más fenyegetéseket is megfogalmaznak.  

Sérülésekről nem érkezett jelentés annak ellenére, hogy több lövést is leadtak a rendőrök felé.

A "vétkes" rendőr sorsáról jövőhéten döntenek - nyugalomra intették a cigányságot

A következő héten várhatóan az illetékes Thesszaloniki Bűnügyi Tanács dönt arról, hogy a DI.AS csapatának 34 éves rendőrét előzetes letartóztatásba helyezik-e.

A helyi cigányvezetők egyúttal a helyzet csillapítására és az incidensek megállítására kérnek, bíznak az igazságszolgáltatásban, és méltányos döntést és a 34 éves férfi előzetes letartóztatását követelik.
Ellenkező esetben, amint azt a Közép- és Kelet-Macedóniai Roma Szövetség elnöke , Panagiotis Sampanis is említette , a helyzet a cigányok felkelésével nagyon könnyen kicsúszik az irányítás alól - 

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató