2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Soros által támogatott politikus szervezetéig ér az EU-s korrupciós botrány

Emma Bonino olasz liberális politikus civil szervezetének igazgatóját is őrizetbe vették a hatóságok.

Mint arról portálunk is beszámolt: péntek este nagyszabású razziát tartottak Brüsszelben, amely megrengetheti az EU vezetését: a rendőrség 16 helyszínen razziázott, és legalább négy embert őrizetbe vettek.

Az ügyészek bűnszervezet létrehozása, korrupció és pénzmosás elleni nyomozásról beszélnek. Az ügyészség szerint a nyomozók

már hónapok óta gyanítják, hogy „egy Öböl-állam befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit”,

különösen az intézmény vezetőit célozva, jelentős mennyiségű pénzzel és értékes ajándékokkal. A rendőrség a mostani razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Az Európai Parlament egyik alelnöke, a görög szocialista Eva Kaili is az őrizetbe vettek között van.

A Politico most újabb részleteket közölt a többek, köztük Daniel Freund, az előszeretettel orbánozó német zöld képviselő szerint történelmi léptékű botrányról.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Ő egyrészt a belga szocialista EP-képviselő Marie Arena parlamenti munkatársa, másrészt pedig a Fight Impunity (Harcolj a büntetlenség ellen) nevű nem-kormányzati szervezet alapítója, ami céljai szerint „az elszámoltathatóságért mint a nemzetközi igazságszolgáltatás alappillérjéért” harcol.

A Fight Impunity jelenlegi elnöke Pier Antonio Panzeri, akit szintén őrizetbe vettek péntek folyamán. A Politico által látott dokumentumok szerint Panzerit

azzal vádolják, hogy Katar és Marokkó érdekeit képviselve avatkozott közbe

politikailag az Európai Parlament tagjai körében.

De őrizetbe került egy harmadik olasz is, Niccolò Figà-Talamanca. Ő egy másik nem-kormányzati szervezet, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) igazgatója, e szervezet a céljai szerint az igazságszolgáltatás, az emberi jogok és a demokrácia hirdetése érdekében lép föl a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

E két érintett civil szervezet Brüsszelben ugyanarra a címre, a Rue Ducale 21 alá van bejegyezve.

De nem csak ez a közös pont a két szerveződésben. A Politico arról ír:

a No Peace Without Justice-t Emma Bonino, egy olasz liberális politikusnő alapította – aki egyúttal a Fight Impunity tiszteletbeli igazgatósági tagja is

(egyébként Bernard Cazeneuve volt francia kormányfő és Federica Mogherini korábbi uniós külügyi főképviselő társaságában – utóbbi szombat reggel gyorsan le is mondott a szervezetben viselt tisztségéről).

De ki is ez az Emma Bonino?

Az olasz politikusnő, aki jelenleg az +Europa nevű olasz baloldali-liberális kispárt elnöke – s aki tényszerűen Soros György nemzetközi hálózatának egyik vezető alakja.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató