2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Eljött az idő: A rakétás ember nukleáris fegyvert akar tesztelni

Észak-Korea készen áll arra, hogy nukleáris fegyvert teszteljen, és valószínűleg erre sort is kerít – jelentette ki Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök.



A Sky Newsnak adott exkluzív interjúban a kormányfő azt mondta, úgy látják, hogy Észak-Korea felkészült a rakétatesztre. A politikus nem tudta megmondani, hogy az indításra pontosan mikor kerülhet sor.

Észak-Korea az utóbbi időszakban több rakétát – köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat – lőtt ki, mint bármikor máskor, amióta Kim Dzsongun 2011-ben hatalomra került. Emiatt hatalmas a feszültség a térségben.

„Egy interkontinentális rakéta kilövése kétségkívül nagy dolog lesz Észak-Korea számára. Ebben a pillanatban nem tudjuk megmondani, hogy milyen válaszlépésre kerülne sor egy ilyen nemkívánatos akciót követően. A békénket a saját feltételeink szerint fogjuk biztosítani, nem pedig az Észak-Korea által diktált feltételek szerint” – szögezte le Han Dokszu miniszterelnök.

Phenjan nemrég utalt arra, hogy részben múlt hónapban a Dél-Korea és az Egyesült Államok által tartott nagyszabású közös hadgyakorlatra reagál, amelyet fenyegetőnek és provokatívnak tart. Han Dokszu szerint bár Dél-Korea szívesen folytatna párbeszédet szomszédjával, szerinte a felek távol vannak a békekötés lehetőségétől.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Dél-Koreának – sok más országhoz hasonlóan – sürgető gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, nem utolsósorban az inflációval, a gyenge valutával és a magas lakhatási költségekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató