2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gondja van Surányi Györgynek a magyar aranytartalékokkal

Nekiment a volt jegybankelnök Matolcsy Györgynek és az MNB mostani politikáinak. Surányi szerint ötmilliárd dollárnyi arany tartása évi 80 milliárd forint realizált veszteséget okozhat az adófizetőknek.

A Portfolio.hu-n megjelent írásában kritizálta Surányi György korábbi jegybankelnök az MNB mostani elnökét, Matolcsy Györgyöt és politikáit.

Matolcsy minapi, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elmondott beszédéhez Surányi azt fűzte hozzá: „Az infláció nem 2021 közepén kezdett elszabadulni, hanem már 2020 januárjában 4,7% volt, az EU átlag négyszerese.”

Szerinte a 2021 nyarán indított kamatemelés egyrészt megkésett, másrészt hatástalan volt, mert a (már akkor is negatív) reálkamat előre tekintve folyamatosan még tovább csökkent.

Surányi az MNB aranytartalék-politikájáról is kifejtette nézeteit. Úgy látja: „Az aranyvásárlás nem realizált árfolyamnyereségét veszteségfinanszírozásra használni közgazdasági/ számviteli nonszensz. Mi lesz, ha az arany ára lemegy, akkor a tanárok bérét is csökkenteni fogják? Egyébként a mai kamat környezetben az 5 milliárd dollár arany tartása évente 4% elmaradt kamatot feltételezve évi 80 milliárd forint (plusz az őrzés milliárdjai) realizált veszteséget okoz az adófizetőnek. Csak ez öt év alatt 400 milliárd forint, ez is benne van, benne lesz az MNB orbitális veszteségében.”

A volt jegybankelnök mindehhez hozzáfűzi: „Az MNB elnöke meg sem említi a saját és intézménye alapvető szerepét, felelősségét az infláció elszabadulásában, az évekig ultra laza monetáris politikában, a forint árfolyamának az EU-ban példátlan leértékelődésében, az elégtelen deviza tartalék feltöltésében. A könnyebb utat választva a kormányra tolja a felelősséget, miközben valójában társtettesek.”


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató