2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gyöngyösi Márton: A „hatalommániás” Orbán „elszigetelte az országot”

„Polgárosodás vagy kádárista posvány?” – teszi fel a kérdést a Jobbik elnöke.

„Jelenleg két tábor feszül egymásnak. Az egyik Orbán Viktornak akarja magát mindenben alárendelni, a másik pedig az Európai Unió intézményeitől várja, hogy mentse meg őt Orbán Viktortól” – kezdi az Indexen megjelent véleménycikkét Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnöke úgy látja: a magyar polgárosodás megkésettsége és rendszeres kisiklatása vezetett oda, hogy a magyar közélet szereplőinek jelentős része – miközben hazáról, demokráciáról vagy a Kelet–Nyugat dilemmáról elmélkedik – valójában maga sem gondolja komolyan, hogy sorsa igazi alakítója volna.

„A vita részükről valójában arról folyik, hogy kit is kellene uruknak és parancsolójuknak elfogadni és vakon követni.”

Gyöngyösi szerint a „hatalommániájába beletébolyodott miniszterelnökünk teljesen elszigetelte az országot, veszélybe sodorta biztonságunkat és immár az egzisztenciánkat is”.

A másik tábor eközben belső köreiben maga is a fideszes logikát követi – folytatja a Jobbik elnöke. „Csakhogy csodálható vezető híján ők most az Európai Uniótól várják, hogy végezze el helyettük a piszkos munkát, és valahogy büntesse meg Orbán Viktort. Ők pedig addig majd a páholyból megnézik a műsort, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az EU alapvetően nem azért jött létre, hogy autoriter vezetőket rendszabályozzon meg.”

A Jobbik EP-képviselőként dolgozó elnöke végül kifejti: „Meggyőződésem, hogy jelenleg a legfontosabb feladat, ami magyar politikai szereplő előtt állhat, az nem más, mint hogy azért dolgozzon, hogy Magyarországon végre egy felnőtt társadalom jöhessen létre magukért kiállni képes, a saját boldogulásuk érdekében tenni tudó emberekből. Ha ez egyszer sikerül, többet nem fogunk szocializmusban, hibrid rezsimben vagy autokráciában élni. Ha nem, akkor újra és újra meg fog velünk ismétlődni az, ami most történik.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató