2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kula bá: több mint 30 órára nem volt áram és víz a lakásomban

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reálisnak tartja, hogy teljesen áram nélkül marad Ukrajna, de szerinte a lakosság nem fogja elhagyni az országot, csak vidékre költöznek, ahol tudnak fával fűteni. Erről a német ARD csatorna híradójának, a Tagesschau-nak beszélt. Elmondta, hogy őt személyesen is érinti a helyzet.

“Oroszország folyamatos támadásai az energiaellátás ellen – különösen télen – hatalmas kihívások elé állítják a kijevi kormányt és az ukrán népet. Kuleba szerint országának nem csak katonai segítségre van szüksége, különösen generátorokra és transzformátorokra, hogy megbirkózzon ezekkel. A csatorna kérdésére elmondta, hogy őt magát is érintette az áram- és fűtéskimaradás. Elmondása szerint például több mint 30 órán keresztül nem volt áram és víz a saját lakásában.

Kuleba reálisnak tartja a teljes ukrajnai áramszünet forgatókönyvét. Arra azonban nem számít, hogy az ukránok tömegesen hagyják el az országot a bizonytalan téli helyzetre való tekintettel.

Inkább a vidéki régiókba menekülnek, “ahol lehetőségük van fával fűteni”.

Németország a katonai területen kívül is sokat tesz Ukrajna támogatásáért. “Nagyon hálásak vagyunk ezért” – mondta Kuleba. “De Oroszország megállításának legjobb módja természetesen a fegyverek” – mondta az ukrán külügyminiszter.

Németország további fegyverszállításokat ígért Ukrajnának – de ez nem vonatkozik a Leopard 2 harckocsira, amelyet a kijevi kormány újra és újra követel.

“ILYEN DÖNTÉS MÉG NEM SZÜLETETT, NINCSENEK ÍGÉRETEK. DE DOLGOZUNK RAJTA” – MONDTA KULEBA.

Nem kért az erkölcsi kioktatásból

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajtotta-e végre a hét elején az orosz katonai bázisok elleni dróntámadásokat, Kuleba a német csatornának adott interjúban nem kívánt közvetlenül válaszolni:

“KÜLÜGYMINISZTERKÉNT NEM NYILATKOZHATOK ARRÓL, HOGY MI TÖRTÉNIK OROSZ TERÜLETEN”.

Azt azonban meg tudta erősíteni, hogy az orosz repülőterekről felszálló nagy hatótávolságú bombázók, amelyeket eltaláltak, éppen azok voltak, “amelyek rakétákat lőnek ki Ukrajna energiarendszere ellen. Kuleba határozottan visszautasította a többek között az Egyesült Államok által megfogalmazott kritikát az orosz területet ért állítólagos ukrán támadásokkal kapcsolatban.

“NINCS SZÜKSÉG ARRA, HOGY “LECKÉT ADJUNK UKRAJNÁNAK AZ ERKÖLCSRŐL” – MONDTA.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató