2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kormányinfó: Ahogy lesz uniós pénz, a pedagógus béremelés megvalósul

Navracsics Tibor: Megállapodásra jutottunk az Európai Unióval.

Minden jel arra utal, hogy tegnap este Brüsszelben megállapodásra jutottak a magyar helyreállítással kapcsolatban – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kedd reggel tartott sajtótájékoztatón. Minden cél megvalósult, amit júliusban megunk elé tűztünk – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország hozzájuthat az uniós forrásokhoz. Két nagy összegről beszélünk:

a helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílik meg,
másik pedig az operatív program.

A mi tárgyalási stratégiánk a kezdettől fogva nyilvánvaló volt – fogalmazott Navracsics Tibor. Minden olyan aggályt, kommentárt, ami a Bizottság felől érkezett, megvizsgált a magyar kormány.

Amennyiben volt kompromiusszumra lehetőség, teljesítették is.

Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat

– mondta a területfejlesztési miniszter.



Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy március végéig még elfogad az Országgyűlés egy törvénycsomagot, és utána áprilisan vonhatják vissza az uniós források felfüggesztését.

Ahogy lesz uniós pénz, a pedagógus béremelés megvalósul. Ha január elején hozzájuthat Magyarország a pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Olyan megállapodásra jutottak, hogy az Európai Uniónak nem kell további hiteleket felvennie az Ukrajnának célzott támogatásokhoz – folytatta a miniszter a következő kérdésre. Az uniós költségvetésből biztosítják a 18 milliárd eurót. A magyar kormány azt szerette volna, hogy az országok tagállamok szinten kössenek megállapodásokat Ukrajnával, de az lett a kompromisszum, hogy az uniós költségvetésből biztosítják a támogatást.

Navracsics Tibor nem vette észre, hogy feszültek lettek volna a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A miniszter szerint ha Brüsszelben nem kötötték volna össze a különböző programokat, már sokkal korábban elfogadhatták volna a magyar helyreállítási tervet. „A mi részünkről végig higgadtság volt megfigyelhető” – mondta a miniszter. Az Európai Unióban kezdettől fogva hisztériásak volt, de úgy látszik, a higgadtság volt kifizetődő szerinte.

 
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató