2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Brutális ütemben szökött az egekbe a gáz ára Németországban

A földgáz tizenhatszor drágább, mint a fa.

Németországban egyre több háztartásban akarnak kandallóval fűteni, ugyanis a gáz ára drasztikusan emelkedik: a jelentések szerint az eddiginél is nagyobb mértékben kell csökkenteni a földgázfogyasztást Németországban. Az M1 Híradó beszámolója szerint eddig 13 százalékos lakossági gáz-megtakarítás mértek, de a német hálózati felügyelet szerint ez nem elég, az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalék kellene.

A megugró gáz ár miatt rohamosan nő azoknak a száma is, akik a gáz helyett alternatív fűtési megoldást keresnek, egyre jobban nő az igény a fára, brikettre. 

Régebben olajjal és földgázzal fűtöttünk, de amióta szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, nagyon felmentek az árak. Emiatt ismét szén és fa használatára kényszerültünk. Jelenleg a gáz körülbelül tizenhatszor drágább, mint a fa – mondta a közmédiának egy német farmtulajdonos.

Klaus Müller, a német közüzemi hálózati felügyelet vezetője a Der Tagesspiegel című német lapnak adott interjújában azt mondta:

jelenleg éves összehasonlításban mindössze 13 százalékos a lakossági gázmegtakarítás az előző négy év átlagához képest,

azonban az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalékkal kell visszafogni a földgázfogyasztást.

Németország a háború kirobbanása előtt földgázfelhasználásának felét orosz importból fedezte, ám az elmúlt szűk egy évben Moszkva visszafogta és leállította a szállításait, a kiesett mennyiség pótlása pedig nehézségeket okoz a német vezetésnek. Szeptember volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor közvetlenül Oroszországból nem érkezett Németországba földgáz –emlékeztet a közmédia. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató