2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Egy német televíziós műsorvezető az ISIS harcosaihoz hasonlította a marokkói válogatott tagjait

Egy német televíziós műsorvezető komoly felháborodást váltott ki, miután a marokkói válogatott tagjait az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorista csoporthoz hasonlította - írja a DohaNews.

A Welt műsorvezetője egy olyan képet mutatott be az adásban, amin a marokkói válogatott három tagja felemeli a mutatóujját az egyik sikeres világbajnoki mérkőzés után.

Ez a gesztust világszerte a muszlimok milliárdjai használják, akik a „tavhíd”, vagyis az „egység” fogalmát vallva dicsőítik Istent. A műsorvezető azonban az ISIS-hez hasonlította a játékosokat, mivel „ezt a köszöntést az úgynevezett Iszlám Állam is átvette, a harcosok gyakran pózolnak ezzel a gesztussal a hódítások után”. Hozzátette, „nem világos, hogy a marokkói vb-játékosok tisztában voltak-e a gesztus jelentőségével”.

Az internet elég gyorsan reagált a műsorvezető összehasonlítására, rasszistának és veszélyesnek nevezve a kijelentéseit. Hebh Jamal németországi újságíró például azt írta a Twitteren: „Mindennap lenyűgöz, hogy a német rasszizmus milyen mértékben mutatja meg magát a világbajnokságról szóló tudósításokban.”

Több twitterező pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a gesztust számos focista használja a gól ünneplésére különösebb mögöttes tartalom nélkül, többek között Cristiano Ronaldo is.

Az eset napokkal azután történt, hogy a Tageszeitung nevű német napilap Palesztina nyílt támogatása miatt bírálta a marokkói válogatottat.

A 2022-es katari futball-világbajnokság az első alkalom, hogy a tornát egy muszlim többségű arab országban rendezik meg, ezt pedig szurkolók ezrei használják arra, hogy kifejezzék támogatásukat a szintén muszlim többségű Palesztina mellett. A szurkolói zónákban és a stadionokban is zászlókat tűztek ki a torna során, amihez a marokkói válogatott is csatlakozott, a szolidaritásuk jegyében a palesztin zászló lobogtatásával ünnepelték győzelmüket a pályán.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató