2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Huszonkét éves csúcson az infláció Szlovákiában

Éves összevetésben az áruk és szolgáltatások árai 15,4%-kal emelkedtek 2022 novemberében, amire több mint 22 éve nem volt példa – derül ki a Statisztikai Hivatal szerdán közzétett elemzéséből.

Továbbra is az élelmiszerárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az inflációra, ezek árai novemberben – havi összevetésben – két százalékkal nőttek. Októberről novemberre 12 szektorból 10 szektorban nőttek árak, a legnagyobb drágulást az élelmiszerek terén a kenyér és gabonafélék (1,6%), a tej, a sajt és a tojás (3,9%), a hús (1,5%) és a zöldség (1,8%) esetében mértek. A gyümölcs 1,3 százalékkal lett olcsóbb az előző hónaphoz képest.

Az általános inflációra a legnagyobb hatással a hosszú távon jelentősen növő élelmiszerárak és lakhatási költségek voltak, utóbbiba beleértve az energiáért, a gázért és az egyéb tüzelőanyagokért fizetett összeget. Ezen tételek a háztartások kiadásainak közel felét tették ki.

Idén novemberében a fogyasztói árindex éves összevetésben a munkavállalói háztartásoknál 15,1, az alacsony jövedelmű háztartásoknál 16,1, a nyugdíjasoknál 16,9 százalékkal nőtt.

Idén eddig a fogyasztói árak éves szinten átlagosan 12,5%-kal nőttek.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató