2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lengyel lap: Orbán meggyengült, és nem tud nyomást gyakorolni az EU-ra

A Gazeta Wyborcza lengyel portál arról ír, hogy Orbán pozíciógyengülése miatt vonta vissza a vétót.

A Gazeta Wyborcza lengyel lap részletes cikkben foglalkozik a hétfői brüsszeli tanácskozással, melynek az ukrán háború volt a fő témája. Tomasz Bielecki, a cikk szerzője szerint az EU már októberben 3,1 milliárd euróra emelte Ukrajna felfegyverzéséhez nyújtott támogatását, és mindössze 5,7 milliárd eurót különített el a 2021–27-es időszakra, így ez a pénz hamarosan elfogy. Ezért a miniszterek politikai szinten megállapodtak abban, hogy 2023-ban két milliárd euróval növelik a rendelkezésre álló pénzösszeget.

A 27 uniós ország nagykövetei végül megegyeztek a Magyarországnak szánt uniós források sorsa körül, ami miatt az elmúlt hetekben Orbán Viktor miniszterelnök többször is megakadályozta az Ukrajnának folyósítandó uniós pénzügyi támogatást. Mégis jóváhagyták a magyar Helyreállítási Alapot, azaz az 5,8 milliárdos támogatást. Végül a megállapodás a Bizottság által eredetileg javasolt 7,5 milliárd euróról 6,3 milliárd euró csökkent.

„Ez történelmi uniós döntés lesz. A jogállami feltételrendszer mechanizmusa kezd működni a valóságban is, Ukrajna pedig megkapja a szükséges támogatást.

Ez egy apró, de fontos győzelem az Unió jogállamisága szempontjából”

– kommentálta az esetet a finn EP-képviselő, Petri Sarvamaa. Pawel Jablonski miniszterhelyettes néhány órával a Magyarországgal való megegyezés előtt Magyarország káros „politikai szankcionálásaként" bírálta a Bizottság brüsszeli fellépését a „jogállamisági pénzekkel" kapcsolatban.

A  Gazeta Wyborcza szerzője szerint a kompromisszumos csomag egy része felülírja Magyarország vétójogát is az EU-irányelv kapcsán, amely a nagyvállalatok 15 százalékos minimális effektív pénzforgalmi kulcsáról szóló tavalyi OECD-megállapodás végrehajtását célozza. Az „OECD-egyezmény II. pillérének” nevezett reform várhatóan több mint 150 milliárd dollárral növeli a globális adóbevételeket évente.

Tomasz Bielecki szerint a magyar holtpont így ugyan tovább tart, de Ukrajna Orbán döntéseitől függetlenül is kap pénzt az EU-tól, mellett az EU Tanácsa a közelmúltban megkezdte az Ukrajnának szánt sürgősségisegélycsomag előkészítését,

amely mindössze 26 uniós országot (Magyarországon kívül) vesz részt, ami meggyengítette Orbánt abban, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató