2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Spiegel: Senki se élt vissza az EU-val olyan szemtelenül a saját hatalmi ambíciói érdekében, mint Orbán

A szerző szerint Magyarország esete megmutatja, hogy az EU-nak milyen magas árat kell fizetnie a sokéves tétovázásért.

                                           

A német lap hosszú cikkben foglalkozik azzal, hogy az Európai Parlamentet jelenleg sújtó korrupciós botrány miatti felzúdulás azzal fenyeget, hogy elnyom egy fontos hírt:

az EU fontos győzelmet aratott a korrupció és a jogállamiság leépítése elleni küzdelemben.

Ralf Neukirch cikkében úgy fogalmaz, a tagállamok befagyasztják a Magyarországnak járó uniós források milliárdjait a közös költségvetésből, mert a kormány túl keveset tesz az országban a korrupció elleni küzdelem érdekében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megszületett kompromisszum értelmében visszavonta vétóját, amellyel eddig megakadályozta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyt és a globális minimumadót. Cserébe a tagállamok 1,2 milliárd euróval csökkentették a 7,5 milliárdos zárolt összeget. Emellett jóváhagyták Magyarország helyreállítási tervét.

Az alku üzenete: a büntetlenség ideje lejárt, az EU nem hagyja magát tovább zsarolni”

– fogalmazott a Spiegel szerzője, aki szerint Magyarország esete megmutatja, hogy az EU-nak milyen magas árat kell fizetnie a sokéves tétovázásért.

Ráadásul Orbán Viktor különleges eset. Senki nem élt vissza az EU-val olyan szemtelenül saját hatalmi ambíciói érdekében, mint ő”

– közölte Neukirch.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató