2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Vatikán bocsánatot kért Oroszországtól Ferenc pápa kijelentései miatt

A Vatikán hivatalos bocsánatkérést intézett Oroszországhoz Ferenc pápa múlt hónapban tett, az országban élő egyes népcsoportokról tett becsmérlő megjegyzései miatt – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.



A minisztérium csütörtökön kapta meg az üzenetet Pietro Parolin bíborostól a vatikáni államtitkártól. Ebben kifejezte a Szentszék tiszteletét “Oroszország minden népe, méltósága, hite és kultúrája iránt, ugyanúgy, mint a világ minden más nemzete és népe iránt” – mondta Zaharova egy sajtótájékoztatón.

“A nemzetközi kapcsolatokban manapság egyre ritkább a hibák felismerésének képessége. Ez a helyzet azt mutatja, hogy a Vatikán párbeszédre való felhívásai mögött ott van a képesség arra, hogy ilyen párbeszédet folytassunk és meghallgassuk a másik oldalt” – jegyezte meg az orosz diplomata. Hozzátette, hogy Moszkva az incidenst lezártnak tekinti.

Ferenc pápa egy november végén megjelent interjúban negatív általánosító értékelést adott az Oroszországban élő számos etnikai csoport közül a burjátokról és a csecsenekről. Úgy jellemezte őket, hogy “Oroszországhoz tartoznak, de… nem az orosz hagyományokhoz”, és azt állította, hogy az ilyen emberek “a legkegyetlenebbek” az Ukrajnában lévő orosz csapatok közül.

Moszkva válaszul hivatalos tiltakozó jegyzéket intézett a Vatikánhoz, miközben számos orosz tisztviselő, köztük Zaharova is felháborodását fejezte ki a megjegyzések miatt.

“EZ MÁR NEM RUSZOFÓBIA, EZ OLYAN SZINTŰ PERVERZIÓ, AMIT MÉG MEG SEM TUDOK NEVEZNI” – MONDTA AKKOR A SZÓVIVŐ.

A Vatikán és Ferenc pápa személyesen ajánlott fel közvetítést az ukrajnai konfliktusban. A pápa korábban feldühítette Kijevet azzal, hogy nyilvánosan elismerte, hogy a NATO európai terjeszkedése hozzájárult a konfliktushoz, ami része Moszkva álláspontjának a Kijevvel és külföldi támogatóival szembeni erőszakos szembenállás eredetéről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató