2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Felmérés: Az uniós polgárok 74 %-a támogatja a szankciókat - imádják az EU-t

Az Eurobarometer friss felmérése szerint az uniós polgárok 74 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió Ukrajna mellé állt az orosz inváziót követően. A magyarok azonban ennél kisebb arányban támogatják ezt, mindössze a megkérdezettek 59 százaléka.

A felmérést idén október 12. és november 7. között végezték el. Ebből kiderült, hogy az uniós tagországok többségben támogatók voltak, a legnagyobb arányban a svédek, a finnek, a hollandok, a portugálok és a dánok értettek egyet az Európai Unió szerepvállalásával. Magyarországon a megkérdezettek 59 százalék támogatja, hogy az unió kiáll Ukrajna mellett.

A háború tíz hónapja után változatlanul jelentős – 73 százalékos – támogatottságot élveznek a konkrét uniós lépések, így az orosz kormánnyal szembeni szankciók, valamint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segítségnyújtás is. Érdekes adat, hogy a hónapok óta tartó szankcióellenes kormányzati propaganda mellett a magyarok 56 százaléka támogatja az Oroszországgal szemben meghozott uniós intézkedéseket - írja az Euronews.

Az európai polgárok Ukrajna támogatásán túl az európai alapértékek iránt is elkötelezettek - derült ki egyértelműen a felmérésből.

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, hogy az  Európai Parlamentnek mely értékek védelmére kellene jobban összpontosítania. A leggyakoribb válasz a demokrácia volt (átlagban 36 százalék, a magyarok körében azonban gyakoribb válasz volt, a megkérdezettek 41 százaléka mondta ezt). Az emberi jogok is előkelő helyen szerepeltek (29 százalék),illetve a szólás- és gondolatszabadság (28 százalék). Ezeknek az alapértékeknek a védelmét az Európai Unió határain kívül is fontosnak tartják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató