2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megbukott a szlovák kormány

A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól. A válság hevében Igor Matovič még a lemondását is belengette és kemény feltételek elé állította az SaS-t, amely azonban elutasította Matovič ajánlatát.

A kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak. Összesen 102-en voltak jelen, ketten tartózkodtak, ketten nem szavaztak.

Michal Šipoš az OĽaNO frakcióvezetője közvetlenül a szavazás előtt arra kérte a mozgalmának képviselőit, hagyják el a parlament üléstermét. „Nem fogunk részt venni egy újabb korrupcióellenes kormány kivégzésében” – tette hozzá Šipoš.

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintik.

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét. Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni. „Világos, hogy a feltételeket úgy adták meg, elfogadhatatlanok legyenek számunkra” – írták, és hozzátették, a pénzügyminiszternek formálisan is be kellett volna adnia a lemondását. Kijelentették, nem hajlandóak a jelenlegi káosz fenntartásában közreműködni.

A kabinet számára sorsdöntő szavazás előtt több független képviselő is úgy nyilatkozott, ha a kormány és az ellenzék nem állapodik meg az előrehozott parlamenti választás időpontjában, akkor a kabinet bukására voksolnak.

(ujszo.com)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató