2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Csekk Katka: Brüsszel köszöni szépen, „lecsapolja a mocsarat”

Az uniós inézményrendszer leggyengébb láncszeme továbbra is az Európai Tanács, ahol Orbán Viktor orosz és kínai érdekek mentén vétózgat - picsogja közösségi oldalán Csekk Katka.

„Brüsszelben a korrupciós ügyeknek súlyos következményeik vannak, Brüsszel köszöni szépen, »lecsapolja a mocsarat«.

A jogállam erejét éppen az mutatja, hogy a belga hatóságok azonnal rajtaütöttek az elkövetőn, a korrupciós botrányba keveredett képviselőt megfosztották a jogosítványaitól és eltávolították a funkciójukból is. Kérdem én, hol marad az igazságszolgáltatás Magyarországon?

Katar megpróbált kenőpénzzel befolyást szerezni az Európai Parlamentben, meg akarta vásárolni a pozitív visszajelzéseket, és el akarta hallgattatni az EP-t a katari jogsértésekről. Csakhogy nem sikerült. Ha a kormány valóban ennyire aggódna a katari befolyásszerzés ellen, akkor Orbán Viktor és Szíjjártó Péter is lemondta volna a katari utazásait.

Végtelenül aggasztó, hogy a külföldi befolyás a Parlamentet is elérte, mindent meg kell tenni azért, hogy megvédjük az intézményt ez ellen, a lobbiszabályok, transzparencia-követelmények erősítésével. Én voltam a Katarban elkövetett emberi jogsértéseket elítélő határozat egyik tárgyalója. Nagy küzdelem volt egyáltalán napirendre tűzni a határozatot, és aztán egy kritikus szöveget elfogadni, mert a szocialista és a néppárti frakciók is ellenezték, hogy Katart kritizáljuk.

De Katar nem tudta elhallgattatni a Parlamentet, sikerrel jártunk, a nézőpontomat pedig a New York Times-nak, CNN-nek is elmeséltem.

Az uniós inézményrendszer leggyengébb láncszeme továbbra is az Európai Tanács, ahol Orbán Viktor orosz és kínai érdekek mentén vétózgat, aláásva Európa és Magyarország érdekeit.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató