2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hivatalos: Elfogadták Brüsszelben a magyar EU-pénzeket is tartalmazó csomagot

Éjszaka a "forró témákat" tartalmazó csomagban az EU-csúcson zöld utat adtak a magyar uniós források kérdésének is - írja az ATV.



A EU-csúcsról a Politico már tegnap este azt írta kiszivárgott információk alapján, hogy nem blokkolják tovább a lengyelek a globális minimumadó kérdését, így az utolsó akadály is elhárulhat, hogy a hét elején megszületett uniós megállapodáscsomagot a gyakorlatban is elfogadják.

Mivel a cseh soros EU-elnökség már a múlt héten jelezte, hogy egy csomagban kezelik a globális minimumadó ügyét, a 18 milliárdos Ukrajnának szánt segélycsomagot és a magyar 2300 milliárdos helyreállítási uniós pénzek, valamint a kondícionalitádi eljárás ügyét - azaz a 2500 milliárdos forrásfelfüggesztést a magyar kohéziós keretből - Brüsszelben az EU-csúcson is a 27 tagállam egy döntéssel kezelte a négy ügyet.

Végül éjszaka, a Politico azt írta: elfogadták a 18 milliárdos Ukrajnát megsegítő uniós támogatást. Az EU-csúcsot követő követően pedig a csehek be is jelentették: megegyeztek az Ukrajnának jövőre adott 18 milliárd eurós hitelről. Ennek előfeltétele volt, hogy a lengyelek is rábólintottak a globális minimumadóra.

Ezzel hivatalossá vált az is: jóváhagyták a Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurós - 2300 milliárd forintos - vissza nem térítendő támogatású magyar helyreállítási igényt, aminek az ügye másfél éve húzódik. Emellett a kondícionalitási  eljárásban tett Európai Bizottsági ajánlást is, amit az EU 27-ek nagykövetei hétfőn már jóváhagytak: 2500 milliárd forintos EU-s pénzek felfüggesztését, ez három magyar operatív program 55 százalékos részének a befagyasztása, amíg Magyarország nem teljesít 27 “mérföldkövet”.

A hétfői jóváhagyás után a Politico azt írta, ez Orbán Viktor győzelme. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató