2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ismét pofára esett a DK: Nem bűncselekmény a kormány bombákkal operáló nemzeti konzultációs reklámkampánya

Nem bűncselekmény a kormány bombákkal operáló nemzeti konzultációs reklámkampánya, mert annak üzenetei nem alkalmasak a rémhírterjesztésre, sem a közveszéllyel fenyegetésre

– ezzel indokolta a rendőrség, miért utasította el a DK feljelentését.



Az ellenzéki párt politikusa, XVIII. kerületi polgármestere, Szaniszló Sándor a hvg.hu-nak elmondta: most kapta meg a rendőrség határozatát a feljelentés elutasításáról. Emlékeztetett, azért fordult a rendőrséghez, mert a DK-val úgy látták: a „brüsszeli szankciókat” Magyarországra hulló bombaként ábrázoló konzultációs kampány és annak üzenete nemcsak hazug és morálisan elfogadhatatlan, de kimeríti a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés bűntettét.

A feljelentés elutasításának indoklásából az derül ki, hogy szerintük nem számítanak rémhírnek és nem alkalmasak a pánikkeltésre sem.

Úgy fogalmaznak: „a plakátokon szereplő „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket" felirat nem egy tényállítás, sokkal inkább tükrözi Magyarország Kormányának álláspontját, amely a nemzeti konzultációs kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a lakosság tájékoztatását szolgálja.”

Felhívják a figyelmet továbbá arra, hogy rémhírterjesztés akkor történik, ha valaki a valótlan ténnyel vagy a valós tény elferdítésével olyasmit híresztel nagy nyilvánosság előtt különleges jogrend idején, ami alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására vagy annak meghiúsítására.

A határozat kifejti még, hogy a kormányzati üzenet „nem alkalmas a köznyugalom megzavarására”, és a közveszéllyel fenyegetésre sem, így összességében a feljelentett cselekmény „a tényállási elemek hiányában” nem bűncselekmény. A feljelentő Szaniszló Sándor azonban felháborítónak nevezte az elutasítást és jelezte: megtámadja a döntést.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató