2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pintér Sándor: A teljesítmény kapna nagyobb szerepet, és csak öt bérsáv lenne

Pintér Sándor elárulta konkrét terveit a pedagógusok bérrendezése kapcsán, illetve  arra is kitért beszédében, hogy miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”.

Pintér Sándor szerint komoly átalakításra szorul a pedagógusi bér- és pótlékrendszer, de az óraadói megbízások terén is változásokat kezdeményezne, miközben álláspontja szerint az intézmények ellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. 

Az érdekvédelmi csoportok a választások óta több alkalommal is hangot adtak annak, hogy nem értik, miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”. Pintér Sándor beszédében elsőként erre reagált. Példaként említette, hogy Klebelsberg Kunó is belügyminiszterből lett közoktatásügyi miniszter, így ezt a kritikát nem érzi jogosnak. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy

ő elsősorban a vezetéshez, az irányításhoz ért,

de ehhez szüksége van információkra, amelyeket részben már be is gyűjtött.

Csak öt bérsáv létezne a 114 helyett
A tárcavezető prezentációjában a Belügyminisztérium elvárásait is megfogalmazta, ezek között olyanok szerepeltek, mint hogy „első a gyermek”, „a gyermekek tudásszintjének tanévenkénti mérése”, „a pedagógusok tevékenységének mérése és kontrollja”, „a tanítás ellenőrzése, az oktatás felügyelete”. A miniszter előadásából kiderült az is, hogy

konkrét elképzelései vannak a bérrendezés átalakítására, jelenleg ugyanis 114 bérkategória létezik,

ami álláspontja szerint túl sok. A jövőben ehelyett a teljesítmény kapna nagyobb szerepet, és csak öt bérsáv lenne, az egyes kategóriákon belül pedig akár 150 ezer forint különbség is lehetne.

A rugalmasság érdekében az óraadói megbízások terén is változások lennének, lehetséges arányuk egy-egy intézményben harmincról ötven százalékra emelkedne, de többek között a pótlékrendszert is átalakítaná, leegyszerűsítené.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató