2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kissinger szerint itt az ideje, hogy az ukrajnai konfliktust tárgyalások útján oldják meg

Az ukrajnai ellenségeskedések befejezésének sürgős tárgyalása megakadályozna egy újabb világháborút – érvelt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter egy pénteken közzétett esszéjében. A 99 éves politikus megjegyezte, hogy 1916-ban az amerikai kormánynak lehetősége lett volna diplomáciai úton véget vetni az első világháborúnak, de belpolitikai okokból elmulasztotta.

Kissinger a The Spectator december 17-i számában fejtette ki érvelését, a jelenlegi konfliktust “olyan háborúnak nevezve, amelyben két atomhatalom verseng egy hagyományos fegyverzettel rendelkező ország ellen”, ami egyértelmű utalás arra, hogy Ukrajna az Egyesült Államok és Oroszország között proxy-háború zajlik.

A Kissinger által javasolt “békefolyamat” “Ukrajnát a NATO-hoz kötné, bárhogyan is fogalmazzunk”, mivel szerinte a semlegesség Kijev számára már nem opció. Azt is szeretné, ha Oroszország február 24-e előtt vonalakig vonulna vissza, míg a többi terület, amelyre Ukrajna igényt tart – Donyeck, Luganszk és a Krím – “a tűzszünet után tárgyalás tárgyát képezhetné”.

A megállapodás “Ukrajna szabadságának megerősítése mellett” arra törekedne, hogy “új nemzetközi struktúrát határozzon meg, különösen Közép- és Kelet-Európa számára”, amelyben Oroszországnak “végül” helyet kellene találnia – magyarázta.

Míg egyesek “a háború által impotenssé tett Oroszországot” részesítenék előnyben, Kissinger nem ért egyet, azzal érvelve, hogy Moszkva “történelmi szerepét nem szabad lealacsonyítani”. Oroszország szétverése hatalmas területét “vitatott vákuummal” tenné egyenlővé, ahol “egymással versengő társadalmak dönthetnek úgy, hogy vitáikat erőszakkal rendezik”, és a szomszédok megpróbálhatnak erőszakkal területet követelni, mindezt “több ezer nukleáris fegyver” jelenlétében.

Lényegében ez ugyanaz a javaslat, amelyet Kissinger először májusban terjesztett elő, amiért Ukrajna ellenségének bélyegezték, és felvették a hírhedt Mirotvorec halállistára. A hónap elején egy interjúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kategorikusan elutasított minden olyan tűzszünetet, amely nem a Kijev által állított 1991-es határokból indul ki.

Az sem volt világos, hogy Moszkva egyáltalán elfogadna-e bármilyen nyugati közvetítésű tűzszünetet, miután Angela Merkel volt német kancellár elismerte, hogy a 2014-es minszki fegyverszünet célja az volt, hogy “időt adjon Ukrajnának” a háborúra való felkészülésre.

Ami új Kissinger esszéjében, az az érvelése. Az első világháború tetőpontján, 1916 augusztusára utal, amikor a harcoló hatalmak az Egyesült Államok közvetítését kérték, hogy véget vessenek a példátlan vérontásnak. Noha “a módosított status quo ante-n alapuló béke elérhető közelségben volt”, Woodrow Wilson elnök addig halogatta a tárgyalásokat, amíg novemberben újraválasztják. Ekkor már túl késő volt, és a háború még két évig tartott, “helyrehozhatatlanul károsítva Európa kialakult egyensúlyát”.

Kissinger javaslatáról kérdezve Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “szívesen elolvassa a cikket alaposan”, de “sajnos még nem volt rá lehetősége”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató