2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Katar: az uniós intézkedések veszélyeztetik a kapcsolatokat

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát, valamint az energiabiztonságot is – jelentette ki vasárnap egy katari diplomata.  

Az Európai Parlament csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből.  

Katar aláhúzta: az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra.

„Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat” – szögezte le közleményében egy katari diplomata.

„Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak” – tette hozzá.  

A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is.  

A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében.   A közlemény egyúttal hangsúlyozta: Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is. Katar a világ egyik legjelentősebb földgáztartalékával rendelkezik.  

(MTI)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató