2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij tanácsadója elismerte, hogy megpróbálták megölni az orosz vezérkari főnököt

A kijevi erők valóban megpróbálták megölni Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt az ukrajnai frontvonalakon tett látogatása során – ismerte el Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója.



Aresztovics a New York Times szombati jelentését kommentálta, amely szerint Washington, amely támogatja Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusban, megpróbálta lebeszélni Kijevet arról, hogy még áprilisban célba vegye a legfőbb orosz parancsnokot.

A lap forrásai azt állították, hogy az Egyesült Államok elhallgatta Zelenszkij kormánya elől a Geraszimov esetlegesen tervezett frontlátogatásáról szóló információt, mivel attól tartottak, hogy egy értékes orosz célpont elleni támadás közvetlen katonai összecsapást provokálhat az orosz és az amerikai erők között.

Az ukránok azonban saját csatornáikon keresztül értesültek a parancsnok útjáról. “Mi mondtuk nekik, hogy ne tegyék ezt. Azt mondtuk: “Héj, ez már túl sok” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő az amerikai lapnak. Kijev továbbra is lőtte azokat az állásokat, ahol Geraszimov vélhetően tartózkodott, de a tábornokot nem érintette a csapás a kiadvány szerint.

A lap azt állította, hogy az Egyesült Államok tudomást szerzett Geraszimov esetleges tervéről, hogy meglátogatja a frontvonalakat, és úgy döntött, hogy visszatartja az információt Ukrajnától, attól való félelmében, hogy Kijev megpróbálja megölni a tábornokot, ami potenciálisan konfliktust szíthat az Egyesült Államok és Oroszország között – magyarázta a New York Times. Az ukrán hadsereg állítólag így is hozzájutott a Geraszimov terveiről szóló információkhoz.

“Fedezzünk fel egy szörnyű rejtélyt. Geraszimov Izjumban volt, és mi tüzeltünk Geraszimovra. Ez történt” – mondta Zelenszkij tanácsadója Mark Fejgin orosz aktivistának adott YouTube-interjúban vasárnap.

KIJEV A VEZÉRKARI FŐNÖK ÁLTAL LÁTOGATOTT OROSZ HARCÁLLÁSPONTOT TALÁLTA EL, DE GERASZIMOV MÁR TÁVOZOTT, AMIKOR A LÖVÉS TÖRTÉNT – ÁLLÍTOTTA ARESZTOVICS.

Izjum az északkelet-ukrajnai Harkovi területen fekvő város, amely április és szeptember között az orosz erők ellenőrzése alatt állt.

Moszkva hivatalosan soha nem erősítette meg, hogy Geraszimov áprilisban Ukrajnába utazott volna. Az orosz védelmi minisztérium szerint a parancsnok csak július elején látogatta meg a frontvonalon lévő orosz csapatokat.

Pénteken Geraszimov azon vezető orosz védelmi tisztségviselők között volt, akik részt vettek egy Vlagyimir Putyinnal tartott találkozón, és beszámoltak az elnöknek Moszkva ukrajnai katonai műveletének előrehaladásáról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató