2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Bede Ferenc: A vb-döntő kimenetelét is befolyásoló hiba történt

Az egykori FIFA-játékvezető szerint a 79. percben ki kellett volna állítani egy argentin játékost.

Miközben a tudósítók többsége azt állapította meg, hogy a lengyel játékvezető kiválóan bíráskodott az Argentína-Franciaország vb-döntőn, a korábbi FIFA-játékvezető merőben más véleményen van – olvasható a 24.hu cikkében. A szakértő szerint a mérkőzést összességében jól vezette Szymon Marciniak, de a rendes játékidő 79. percében a lengyel játékvezető nem adott meg egy piros lapot, amikor az argentin Otamendi a nyilvánvaló gólhelyzetben kilépő Kolo Muani karját húzva, a francia csatárt hátulról fellökve szabálytalankodott.

Nem mérlegelhetett volna
A tizenegyes jogos volt, viszont Marciniak semmilyen fegyelmezést nem alkalmazott, azaz nem adott neki lapot, holott az érvényben lévő szabályok szerint, a nyilvánvaló gólhelyzetben lévő támadóval szemben, – ha nem a labda megszerzésére irányul a mozdulat, hanem a védő kézzel szabálytalankodik –

a játékvezetőnek nincs mérlegelési lehetősége, ki kell állítsa a vétkest

– érvelt Bede Ferenc. Szerinte a vb-döntő játékvezetője így a mérkőzés kimenetelét is befolyásoló hibát vétett, ami erős nyomot hagy a tevékenységének a megítélésében, hiszen, ha 79. percben megfogyatkozik az argentin csapat, kérdéses, hogy a hátralévő időben miként alakul a mérkőzés végeredménye.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató