2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

„Putyin nem őrült, ezért tartja maga mellett gazdasági szakembereit” – írja a Financial Times

A lap szerint ezek az emberek mentették meg a szankciókkal sújtott Oroszországot a katasztrófától.

Tényfeltáró cikkben mutatta be a Financial brit gazdasági szaklap, mik előzték meg az orosz-ukrán háború februári kitörését. A lap Moszkvában és Berlinben lévő tudósítója arról számolt be, hogy egy hónappal az invázió megkezdése előtt Vlagyimir Putyint meglátogatták a legfőbb gazdasági bizalmasai a Novo-Ogaryovóban lévő rezidencián. 

A több fős delegáció hosszasan mutatta be az orosz elnöknek, milyen hatásai lehetnek annak, ha megtámadja Ukrajnát és az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók milyen következményekkel járhatnak. A prezentálók között többek között ott volt a Herman Gref, az orosz Sberbank vezérigazgatója, aki figyelmeztette az orosz elnököt,

katasztrofális következményekkel járhat egy esetleges háború és annak hozományai. 

A Financial Times úgy jellemzi a cégvezetőt, mint Putyin legbelsőbb körének egyik legszabadelvűbb tagja, aki a '90-es évek óta az orosz elnök mellett van. A Putyinnak bemutatott diagramok elkészítésében segédkezett Elvira Nabiullina jegybankelnök is, akinek bár Putyin nagy tisztelője, mégsem hallgatott rá az orosz elnök. 

Figyelmeztették a vezetőt, amennyiben újabb, szigorú szankciókat vetnek ki Moszkvára, az pánikot kelthet a piacon és akár évtizedekkel is visszavethetik az orosz gazdaságot. Úgy számoltak, hogy két év alatt akár 30 százalékkal is csökkenhet a GDP, az infláció pedig arra kényszerítheti a központi bankot, hogy brutálisan, akár 35 százalékra emelje az alapkamatot. 

Azonban mint a lap is írja: Oroszország gazdasága a nyugati közgazdászok – és Putyin bizalmasainak – által becsült legdrámaibb következményeket elkerülte, a GDP valószínűleg 3,5-5,5 százalékos visszaesést fog mutatni . Mindezt annak ellenére, hogy az ország effektíve el van vágva a globális bankrendszertől.

A gazdasági csapata mentette meg Putyint. Nem őrült, ezért tartja őket közel magához”

– mondta a lapnak egy korábban vezető beosztással bíró orosz forrás.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató