2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bloomberg: Ezer milliárd dollárba került Európának az energiaválság

Működnek a szankciók.

Európát nagyjából ezer milliárd dollárral sújtották az orosz-ukrán háború miatt megugró energiaköltségek, és az elmúlt évtizedek legmélyebb válsága csak most kezdődik – írja cikkében a Bloomberg.

A lap emlékeztet, az idei tél után a régiónak úgy kell feltöltenie a gáztartalékokat, hogy Oroszországból alig vagy egyáltalán nem érkezik gáz, ami fokozza a versenyt az üzemanyagot szállító tartályhajókért. Még a cseppfolyósított földgáz importálására szolgáló további létesítmények üzembe helyezésével együtt is várhatóan szűkös marad a piac 2026-ig, amikor is további termelési kapacitások válnak elérhetővé az Egyesült Államoktól Katarig. Ez azt jelenti, hogy a magas árak maradnak.

Bár a kormányok több mint 700 milliárd dolláros támogatással tudtak segíteni a vállalatoknak és a fogyasztóknak a csapás nagy részének elviselésében, a Bruegel brüsszeli székhelyű agytröszt szerint a szükségállapot évekig is eltarthat. Mivel a kamatlábak emelkednek, és a gazdaságok valószínűleg már recesszióban vannak, a háztartások és vállalkozások milliói számára a csapást tompító támogatás egyre inkább megfizethetetlennek tűnik.

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató