2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Cseh lap: A szlovák kormány bukása Csehországot is fenyegeti

A szlovák kormány a véleménycikk szerint a régióban segített egyensúlyt teremteni a magyarországi és lengyelországi „autoriter kabinetek” mellett.

A cseh balliberális Aktualne véleménycikke szerint a szlovák kormány bukása Csehországot is fenyegeti. A szlovák kormány ugyanis a régióban segített egyensúlyt teremteni a magyarországi és lengyelországi autoriter kabinetek mellett. Robert Fico visszatérése azonban mindent megváltoztatna. Szlovákia Csehországgal együtt a visegrádi négyek liberális horizontját képviseli, míg a magyar – és kisebb mértékben a lengyel – „vertikum” egy konzervatív forradalomról álmodik, amelynek nincs ideje a pluralizmusra.

Putyin Ukrajna elleni agressziója egy időre megosztotta a csoportosulást a Lengyelország által vezetett V3-asra és az egyedül maradt Magyarországra az oroszbarát Orbán Viktor miniszterelnökkel. Varsó azonban már az ősszel bejelentette, hogy ismét szoros együttműködést folytat Budapesttel. Egy ilyen időszakban Prágának és Pozsonynak még inkább együtt kell hangsúlyozniuk a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a szólásszabadság és az uniós együttműködés tiszteletben tartását. De kizártnak tűnik, hogy Szlovákiát érdekelnék ezek a dolgok, amennyiben Fico visszatér a hatalomba. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató