2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Der Spiegel: Orbán büntetése fontosabb, mint a Katargate

A publicista szerint igazságtalan, hogy Orbán kiszorult a címlapokról a uniós korrupció miatt.

„A Magyarország elleni, régóta esedékes döntés a jogállamiság győzelme” Markus Becker szerint, aki a vezető német lapban írt publicisztikát. Visszafogottsággal nem vádolható írásában úgy véli, hogy

„a feltörekvő autokratákkal szemben – mint Orbán –, akik el akarják törölni a jogállamiságot, és vétójogukat az EU-ban zsarolásra használják, a legjobb a szigorú fellépés”.

Szerinte az EU-nak már évekkel ezelőtt határozottan fel kellett volna lépnie „Orbán ügyködése ellen”, ahelyett, hogy hagyja magát újra és újra „megzsarolni”, sőt, uniós pénzből „társfinanszírozza az Orbán-rendszert. Az így okozott károkat valószínűleg nehéz lesz helyrehozni – ha egyáltalán helyre lehet hozni” – véli a szerző.

A szerinte független megfigyelők szerint a magyarországi választások még mindig szabadok lehetnek, de már nem tisztességesek. Szerinte az, hogy Orbán Viktor feladja az „illiberális demokrácia” útját, aligha várható. Hozzátette: egy brüsszeli bonmot szerint Orbánnak önmagát kellene eltörölnie. Az EU mindenesetre végre korrigálta az irányt, vélekedik. „Ez jó hír, amelyet az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány igazságtalanul kiszorított a címlapokról. A jelenlegi ismeretek szerint

a korrupciós botrány potenciális kára sokkal kisebb, mint az a kár, amely az uniós államok autokráciába való sodródása esetén fenyeget”

– írja Markus Becker.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató