2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Nem várt fordulat: A FIFA és az UEFA kilátásba helyezte, hogy felfüggesztik az ukrán labdarúgó szövetség tagságát

Abban az esetben döntenek így, ha az ukránok az eddigi elnököt, Andrij Pavelkót leváltják.

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kilátásba helyezte: felfüggeszti az ukrán szövetség (UAF) tagságát, ha az eddigi elnököt, Andrij Pavelkót leváltják, és helyébe a korábbi aranylabdás játékost, Andrij Sevcsenkót ültetik. Az elnökcsere megvalósítását – virtuális választás formájában – keddre időzítette az UAF, s erre a lépésre érkezett az erőteljes figyelmeztetés a világfutball vezető szervezeteitől – írta az insidethegames.biz portál.   

 A nemzetközi eltiltással való fenyegetésről Oleg Protaszov, az UAF-nak egy korábbi, ugyancsak kiváló válogatott futballistából lett alelnöke adott hírt Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Az UAF-vezetés Pavelko leváltását célzó rendkívüli ülésének összehívását megelőzte az elnök múlt havi letartóztatása, amelyet – a portál beszámolója szerint – az ukrán hatóságok olyan vádak alapján hajtottak végre, hogy a szövetség első embere visszaélt a nemzetközi segélyalapokkal,

elsikkasztotta a kijevi futballisták pénzét, elpazarolta a futballpályák építésére szánt költségvetési pénzeket.

A büntetőeljárást már megkezdték az UAF elnöki tisztét 2015 óta betöltő, 47 éves Pavelko ellen, aki 10 millió hrivnya (mintegy 100 millió forint) óvadék ellenében szabadlábon védekezhet – írta a portál.

Az eset az azért is érdekes, mert a februári orosz-ukrán háború kitörését követően Oroszországot kizárták a vb pótselejtezőiből, Ukrajna azonban játszott, és túl is jutott Skócián, de aztán a másik brit csapat, Wales megállította. Ennek ellenére az ukránok a végletekig ragaszkodtak a szerepléshez, hetekkel a vb nyitánya előtt például Irán kizárását követelték, hogy a helyükön bejussanak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató