2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Varga Mihály: ha kell, további lépéseket teszünk, hogy csökkenjen a hiány és az államadósság

Varga Mihály: 4,5-5%-kal növekedhet a magyar gazdaság 2022-ben
A kormány továbbra is elkötelezett a költségvetési hiánycél és az államadósság tartása mellett, amennyiben szükséges, további intézkedéseket is készek vagyunk hozni - mondta kedden a 2023-as finanszírozási terv bemutatása kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter. A jövő évi tervek kapcsán az ÁKK vezérigazgatója elmondta: komoly változások jönnek elsősorban a lakossági termékeknél.


Magyarország energiaszámlája 4000 milliárd forinttal lett magasabb, mint a COVID előtt volt, ez pedig brutálisan magas szám.

A nehézségek ellenére Magyarország finanszírozása idén és jövőre is biztonságvan van. A magyar gazdaság növekedése továbbra is meghaladja az európai átlagot és „a kormány sem tétlenkedett”, év közben fegyelmezett költségvetési politikát folytatott.

A kormány továbbra is elkötelezett a hiánycél és az adósság csökkentése felé. Amennyiben szükséges, további intézkedéseket kész tenni – szögezi le Varga, aki hozzáteszi: továbbra is 3,5%-os GDP-arányos hiánnyal számolnak jövőre. A jövőbeli kilátásokról szólva a miniszter megjegyzi: 4,5-5%-kal növekedhet a magyar gazdaság, míg 2023-ban szeretnék elkerülni a meredek visszaesést, most 1,5%-os gazdasági növekedéssel számol a kormány.

A jövő évi költségvetés-módosításai az év végéig megjelennek majd, hangzik el a sajtótájékoztatón.

A jövő év első felében tervezünk további devizakötvény-kibocsátásokat és továbbra is az a célunk, hogy dollárkötvényeket vásároljunk vissza. A lakossági piacon a termékkör egyszerűsítése várható, az ügyfélszámot pedig szeretnénk növelni – mondja a Portfolio szerint Varga, aki szerint a nemrég elfogadott uniós helyreállítási terv és a partnerségi megállapodás segíteni fogja a jövő évi finanszírozást.

A kockázatok ellenére semmifajta problémánk nem volt a finanszírozás biztosításával, sikeresen megvalósítottuk az idei tervet – vette át a szót Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója, aki ismertette: szinte nulláról 1300 milliárd forint fölé nőtt a lakosság intézményi állampapír-portfóliója, ezek főleg diszkont kincstárjegyek, de vannak benne kötvények is.

Kérdésekre válaszolva Varga Mihály aztán megjegyzi, hogy incs még elfogadva a jövő évi költségvetés, a holnapi kormányülésen tárgyalnak erről.  A pénzügyminiszter kijelenti: 2023-ban átlagosan 15 százalékos inflációval számol a kormány.

Nincs végleges döntés a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, de azt megerősíthetem, hogy a családtámogatási intézkedések finanszírozása továbbra is biztosított – emeli ki Varga Mihály. Hozzáteszi, hogy az év végéig a kormány fog még olyan döntéseket hozni, melyek a családtámogatásokkal kapcsolatosak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató