2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Financial Times: 2022-ben megbotlottak az erős emberek, kivéve Orbánt

És Netanjahut.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ukrajna megtámadásáról hozott döntése jól megmutatja, miért végződnek gyakran összeomlással az autoriter uralmak – írja nemzetközi évértékelő elemzésében Gideon Rachman.

A Financial Times-ban megjelent cikk szerint 2022 egy olyan év volt, amikor az erős emberek megbotlottak. Az év legfontosabb eseményéből, a február 24-én elindult orosz-ukrán háborúból Rachman szerint megállapítható, hogy több, hatalomban eltöltött évtized után a vezetők gyakran hajlamossá válnak a megalomániára vagy a paranoiára, illetve az foglalkoztatja őket, milyen helyük lesz a történelemben, mivel belső ellenfeleikkel már rág leszámoltak.

Ebből az is következik, hogy ha egy ilyen végzetes döntésre szánják el magukat, nincs ellensúly, ami megállíthatná őket.

A szerző Putyin rajongóiként említi a kínai Hszi Csin-pinget, a fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertét, a szaúdi Mohammed bin Szalmánt, a magyar Orbán Viktort, valamint Donald Trump volt amerikai elnököt. Közülük, mint írja, többeknek rossz évük volt: az iráni teokrácia pedig az eddigi legkitartóbb ellenállással kénytelen szembenézni, Donald Trumpnak nem sikerült az áttörés november 8-án.

De az erős emberek azért tudnak választást is nyerni – teszi hozzá, példaként Orbán Viktort és Benjamin Netanjahut felhozva.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató