2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szlovákia felmentést kap és továbbra is exportálhat orosz olajból finomított üzemanyagot Ukrajnának

Szlovákia mentesül az Európai Unió orosz olajjal szemben hozott szankciói alól, és folytathatja az olajtermékek, köztük a gázolaj exportját az energiahiányban szenvedő Ukrajnába – közölte Karel Hirman gazdasági miniszter. Hirman szerint a felmentés „segít stabilizálni a finomítónk jövő évi termelését és működési eredményeit.” Mivel Szlovákia egyetlen olajfinomítója a MOL tulajdonában van, így lényegében a magyar vállalat szerzett ezzel jogot az ukrán fél ellátására.



A nyár elején elfogadott EU-s szankciós szabályok szerint tilos lesz február 5-től orosz olajból finomított üzemanyagokkal kereskedniük az EU-ban működő cégeknek. Csehország, Magyarország és Szlovákia ugyan továbbra is vehet vezetékes orosz olajat, de az abból finomított benzint vagy dízelt nem adhatja el a főszabály szerint - kivéve cseh-szlovák viszonylatban, ahol egy évig még maradhat a kereskedés.

A mentesség azonban lehetővé teszi, hogy Szlovákia egyetlen olajfinomítója, a Slovnaft olajtermékeket exportáljon Ukrajnába, ahol az egész országban súlyos áram- és fűtéshiánnyal néznek szembe a kritikus infrastruktúra - így az ukrán finomítók - elleni orosz rakéta- és dróntámadások miatt. A döntéssel Ukrajna is érdekeltté válik abban, hogy a Barátság olajvezeték továbbra is működőképes maradjon a saját területén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató