2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Elfogadta a kormány a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot

Decemberre elkészült, a héten pedig a kormány is elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amely meghatározza a következő évek államigazgatási fejlesztéseit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által elkészített program célja, hogy végre Magyarországon is megteremtse az egyszerű, kényelmes és hatékony közigazgatási ügyintézés feltételeit. 

Elektronikus tárca, digitális postaláda, elektronikus dokumentumtár és aláírás − egyebek mellett ezek létrehozásáról is rendelkezik Magyarország Nemzeti Digitális Állampolgárság Programja, amelyet a kormány ezen a héten fogadott el. Az alapdokumentum a digitális állampolgárságot helyezi középpontba, rendelkezik a nemzeti adatvagyon hasznosításáról és a felhőtechnológia alkalmazásáról is. A programban a kormány vállalja, hogy megteremti azt az egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet, amely 

JELENTŐSEN EGYSZERŰSÍTI AZ ÁLLAMPOLGÁR ÉS A KORMÁNYZAT KÜLÖNBÖZŐ SZERVEI KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓT. 

Az elfogadott dokumentum szerint a jövőben olyan közigazgatási terek jönnek létre, ahol az állampolgárok – többnyire – személyes megjelenés nélkül egyszerűen és hatékonyan, a nap 24 órájában intézhetik az ügyeiket digitálisan.

Magyarországon ma is számos ügyintézési lehetőség érhető el valamilyen digitális formában, de ezek nem átfogóak. Hiába léteznek az alapszolgáltatásokra különböző fejlesztések, ezek az általános ügyintézésbe nem integráltak, sok esetben a meglévő platformok nem ügyfélközpontúak, gyakran egy-egy digitális ügyintézés inkább nyűg, mint ügyfélbarát szolgáltatás.

A szakemberek szerint ma a közigazgatásban a teljesen online intézhető ügyek csupán 16 százalékát teszik ki az általános ügyintézésnek, ráadásul a meglévő platformok nem feltétlen ügyfélbarát megoldásokat használnak.

Íme a négy digitális alapszolgáltatás
Négy digitális alapszolgáltatás jelenti a digitális átállás bázisát, ezek

-az eSzemélyazonosítás,
-az ePosta,
-az eDokumentumkezelés,
-valamint az eFizetés.
A négy alapszolgáltatás az egyes állami szervek saját folyamataikba való integrálása kiemelten fontos eleme a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programnak. 

Az első és legfontosabb alapszolgáltatás az egyszerűen használható digitális személyazonosítás, amellyel szinte az összes ügyintézési folyamat intézhető lesz.  A magyarországi eSzemélyi széleskörű elterjedését, bár modern funkciókkal rendelkezik, akadályozza a korlátozott használhatósága.

A 14 év feletti lakosság mintegy 60 százaléka rendelkezik eSzemélyivel (amellyel a postai küldemény átvételétől az eRecepten át az elektronikus aláírásig számos szolgáltatás vehető igénybe), azonban ezt kevesen alkalmazzák. (A digitális fejlettségben Európa élmezőnyébe tartozó Észtország például egyetlen kártyán tárolja az állampolgár különböző adatait (személyi igazolvány, jogosítvány, diákigazolvány, társadalombiztosítási vagy adóazonosító).

A megoldás újszerűségét az adja, hogy az állampolgárok már egy mobilalkalmazáson keresztül is elvégezhetik a személyazonosítást. Az elterjedt digitális személyazonosításra számos állami és privát szolgáltatás épült. Az észt állampolgároknak lehetőségük van például állami platformon keresztül történő elektronikus azonosításra és a választójoguk online gyakorlására, valamint elektronikus dokumentum aláírására is.)

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Unió frissítés alatt álló eIDas rendeletének megfelelően kerül kialakításra. A tervek szerint 

ÁTLÁTHATÓ MÓDON HASZNÁLHATÓ MOBILTÁRCA SEGÍTSÉGÉVEL BEJELENTKEZHETÜNK A DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG PLATFORMRA, ELKÉSZÍTHETJÜK AZ ADÓBEVALLÁSUNKAT, TÁMOGATÁSOKAT IGÉNYELHETÜNK, VAGY ÉPPEN KEZELHETJÜK AZ EPOSTA FELÜLETÜNKET.

Az európai uniós követelményeknek megfelelően az alkalmazás képes lesz felhasználói adatokat fogadni, tárolni, megfelelő szintű titkosítás mellett. Funkciói között találjuk majd a kölcsönös hitelesítést külső (állami vagy privát) felek számára, a kijelölt adatok megosztását, továbbá hiteles elektronikus aláírás készítését. A fentieket egyszerű, felhasználóbarát felületen szolgáltatja az alkalmazás, amely a tervek szerint egyéb (akár külföldi) szereplők rendszereivel is kompatibilis lesz. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató