2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az ukrán nép lett az "év embere" a magyargyűlölő HVG-nél

A másodikak a tanáraikért kiálló diákok, a harmadikak a tanárok lettek, a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta az ötödik helyre szorult.

A hvg olvasói szerint a saját és a világ szabadságharcát egyaránt megvívó ukránok lettek 2022 hősei – írja a lap, s úgy véli azért, mert Ukrajna 10 hónappal a háború kitörése után is talpon van, mert lakói az első percben letették voksukat a függetlenség mellett. A hvg szerint az ukránok két nagyon fontos leckét is adtak a Nyugatnak. Az egyiket nacionalizmusból: 2022 februárja után egy demokráciában nem lehet a hazaszeretetet kiüresített populista szlogenként használni és ennek mentén megosztani embereket, Ukrajna ugyanis megmutatta, milyen az, amikor a patriotizmus tényleg összeköt mindenkit egy közös cél érdekében. A másikat pedig demokráciából, vagy legalábbis a demokráciáról.

A lap azt állítja,

Ukrajna a modern nyugati világ eddigi legfontosabb küzdelmét vívja,

görbe tükröt mutatva arról, hogyan járhatunk, ha gazdasági (ne adj’ Isten, politikai) öncélból az ördöggel üzletelünk. Szerencsére a Nyugat is tanult abból, hogy korábban nem állt be az oroszokkal harcoló kis országok (lásd: Magyarország) mögé, és vállvetve támogatja Ukrajnát a háborúban (leszámítva az egyetlen, kétarcú kivételt, amelyben élünk) – állítja a portál.

Az ukránok a szavazatok 36 százalékát kapták, 5027 voksot, a másodikak a tanáraikért kiálló diákok, (4355), a harmadikak a tanárok (2062) lettek. Az Iránban tényleges szabadságharcot folytató nők a 4. helyet szerezték meg (1774), az ötödik helyezett pedig az egyetlen nem humán jelölt a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta lett (747).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató