2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Így fenyegeti a magyar kormányt a volt lengyel külügyminiszter

Radoslaw Sikorski szerint Putyin egy autoriter lúzer, Magyarország mélyen jár a zsákutcában, az oroszbarátságnak pedig „lesznek következményei”.

Én megvédtem Orbán Viktort, meglehet, túl sokáig” – vallotta be a Válasz Online-nak adott interjújában Radoslaw Sikorski, Lengyelország egykori védelmi és külügyminisztere. A jelenleg az Európai Néppárt-tag Polgári Platform színeiben az Európai Parlamentben tevékenykedő Sikorski a közelmúltban az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett szabotázsakció kapcsán írt tweetjével hívta fel magára a figyelmet a magyarországi közvéleményben is.

Arra a tweetre – a lengyel politikus megköszönte Amerikának a gázvezeték felrobbantását – Sikorski ma azt mondja: vicc volt, csak nem mindenki érti a humorát. Azt viszont nem viccből mondja, hogy

Orbán Viktorék elgondolása a szuverenitásról teljesen téves, sőt, fanatikus.

Sikorski szerint a szuverenitás nem olyan, mint egy darab kolbász, inkább a házasságra hasonlít. „Önként mész bele, és keletkeznek bizonyos kötelezettségek” – mondja az EU-val kapcsolatban a lengyel politikus.

Sikorski egyenesen „nacionalista szocializmusnak” nevezi a magyarországi és lengyelországi állapotokat. Mindennek ellenére Sikorski állítása szerint sokáig védte Orbánt a Néppártban, de amikor meghozták a CEU-törvényt, végleg kiábrándult a magyar miniszterelnökből. „Magyarország mélyen jár a zsákutcában” – jelenti ki a lengyel politikus.

Sikorski szerint

az ifjú Orbán gondolatai a szovjetek által Magyarországra kényszerített kommunizmusról ma a Volodimir Zelenszkij nevű politikus gondolatai.

A lengyel azt várta volna Orbántól, hogy elismerje Zelenszkij erőfeszítéseit és hogy ne tiltsa meg a fegyverszállítást Magyarországon keresztül.

A lengyel politikus szerint Vlagyimir Putyin egy „autoriter lúzer”, és „lesznek következményei” annak, ha valaki őt támogatja és nem a „Nyugat egységének fenntartása és az áldozat segítése” frontján szerez magának elévülhetetlen érdemeket. Sikorski úgy látja, hogy a lengyel–magyar kapcsolat már most is megsínyli, hogy Magyarország máshogy áll a kijevi rezsimhez, mint Lengyelország.- írta a mandiner.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató