2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Bundestag alelnöke szerint Németország csődbe mehet

Németországot az a veszély fenyegeti, hogy működésképtelen, csődbe jutott állammá válik - jelentette ki Wolfgang Kubicki, a német Bundestag alelnöke.

Németországot az a veszély fenyegeti, hogy egy működésképtelen csődállam lesz, mert képtelen megoldani az energiaválságot és számos más problémát

- mondta Wolfgang Kubicki, a német Bundestag alelnöke a Bild am Sonntagnak adott interjújában.

"Ha így folytatjuk, hogy évekig akarjuk fizetni az energiatámogatásokat, akkor nem az államszocializmus, hanem az államcsőd veszélye fenyeget" - hangsúlyozta egy szombaton megjelent interjúban.

Száztízmilliárd euró többlet energia- és energiaimportra, miután "nem akarnak vagy nem tudnak" Oroszországból energiaforrásokat szerezni, más területeken hiányozni fog, és "ezt a pénzt nem lehet kinyomtatni vagy az adófizetőkből fedezni" - mondta a politikus.

Ugyanakkor a koalíciós kormány, ilyen helyzetben lévén, elutasítja az atomenergiát és a tengeri gázkitermelést, ami a politikust "dühíti".

"Sokaknak az a benyomása, hogy Németország a működésképtelenség felé tart. Az infrastruktúra, a közigazgatás, az energiaárak és a Bundeswehr képtelensége az ország megvédésére - most kell ellenintézkedéseket tennünk, különben a dolgok teljesen rosszra fordulnak" - tette hozzá.

Az ukrajnai különleges katonai művelet kezdete óta a Nyugat fokozta az Oroszországra nehezedő szankciós nyomást, ami Európában és az Egyesült Államokban az áram, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Eközben, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató