2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az Európai Tanács elnöke: drámai és káros az EU-nak a brüsszeli korrupciós ügy

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az európai parlamenti korrupciós botrány megnehezíti, hogy a válságkezelésre koncentráljanak, amelyről nemrég beszélt egy lapinterjúban.

„Drámai és káros az Európai Unió hitelességére nézve”

– mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról a korrupciós ügyről, amiben többek között az Európai Parlament volt alelnöke, a görög Eva Kaili is érintett.

Charles Michel a Politicónak arról beszélt, hogy le kell vonniuk a tanulságokat, majd ki kell dolgozniuk egy intézkedéscsomagot a korrupció megelőzésére. Az Európai Tanács elnöke úgy látja: az ügy még nehezebbé teszi, hogy a gazdasági és energiaválságra koncentráljanak.

Az Európai Parlament volt alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatásokkor.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli korrupciós üggyel kapcsolatban az Európai Unió decemberi közepén nyilvánult meg először, egy brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A kormányfő akkor arról beszélt, hogy a történtek miatt mély és átfogó vizsgálatra van szükség, szavai szerint Brüsszelben eljött az ideje annak, hogy „lecsapolják a mocsarat”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató