2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Felszentelték a felvidéki Diószeg életnagyságú betlehemét

Különlegesen szép, fából faragott, életnagyságú betlehem díszíti Diószeg városát. A város nevét 1252-ben IV. Béla oklevelében említik először, a kerek évforduló alkalmából Oros Vince fafaragó nemcsak a betlehem figuráit, hanem fából faragott címereket is adományozott Diószegnek.



 Az adventi koszorú és a városi csillogó díszítés mellett egy szép, fából készült Betlehem is díszíti Diószeg központját. A lakosok lelkesek, úgy vélik, a környéken nekik van a legszebb Betlehemük az idén. A fából készített csodát Oros Vince, magát hobbi-fafaragónak nevező vállalkozó ajándékozta a városnak. A figurákat nem ő, hanem Peter Šrank fafaragó készítette, Oros Vince őt akarta segíteni a figurák megvásárlásával, mikor a nagybeteg Peter Šrank a Covid után nehéz anyagi helyzetbe került a családjával.
 
A diószegi betlehem a kis Jézust, Szűz Máriát, Szent Józsefet és a három királyt -Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt jeleníti meg.
 
Oros Vince szerette volna kihangsúlyozni, hogy Diószeg városának is lehet ilyen szép betleheme, bízik a város új vezetésében, hogy méltón és jól kormányozzák majd a település hajóját.
 
A betlehemi figurákat hársfából és nyárfából faragták. Oros Vince a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából új címereket is készített. A Krommer Gábor polgármesternek és a városi hivatalnak szánt címert hársfából és fekete amerikai diófából, míg az Inovatech épületére megtervezett címert nyárfából készítette a fafaragó művész, aki nevetve elmondta, ő egyébként végzettségét tekintve autószerelő, de gyermekként a szeretett keresztapjától elleste a fafaragás művészetét is, és szívesen hódol ennek a kedvtelésnek hobbi szinten. Nem csak a városháza és a központi épület, az Inovatech kapott új szimbólumokat, hanem a helyi evangélikus és katolikus egyházak is. A nekik szánt ajándékokat – az evangélikus hitközség egy faragott angyalt, a katolikus pedig egy faragott vázát kapott – császárfából faragta Oros Vince.
 
A polgármester hálás minden egyes jótevőnek, és segítőnek, aki szebbé varázsolta a diószegi adventet és tett azért, hogy a városban rászálljon az ünnepi áldás.
 
(Ma7.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató