2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Már legalább 28 halálos áldozata van az Amerikában tomboló téli viharnak

Már legalább 28 halálos áldozata van az Egyesült Államokban tomboló téli viharnak, írta a Skynews. A hóvihar miatt közel 300 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül, és csak szombaton több mint háromezer járatot töröltek, és néhány repülőteret teljesen lezártak.



A bombaciklon nevű időjárási jelenség hatására Észak-Amerikai jó részén 20-30 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Jellemzően mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet mérnek a legtöbb helyen, a hideg még a Mexikói-öbölig is elért, de Kanadában például mínusz 53 Celsius-fokot is mértek. A ciklon viharos szelet és hófúvást is hozott magával. Gyakorlatilag befagyasztotta Amerikát. Több városban minden idők legalacsonyabb napi hőmérsékleteit mérik, vagy legalábbis közelítik a korábbi rekordokat.

Maine államban több mint 107 ezer ingatlan maradt áram nélkül, és a közműszolgáltatók vezetői figyelmeztettek, hogy napokba telhet, amíg az ellátás teljesen helyreáll, míg más államokban arra kérték az ügyfeleket, hogy csökkentsék a fogyasztásukat, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat. Egy gázszolgáltató is kapacitási problémákról számolt be, ezért arra kérte ügyfeleit, hogy állítsák alacsonyabb hőfokra a termosztátjaikat. Van, ahová nem érnek el a közművek, jelenleg például azon is dolgoznak, hogy tűzifát juttassanak el egyes elszigetelt területeken élő indián törzsekhez. Több amerikai városban melegedőket nyitottak hajléktalannak és közmű nélkül maradt lakosoknak.

A New York állambeli Buffalóban a mély hó, a fagy és az áramkimaradások arra ösztönözték az embereket, hogy templomokba, rendőrőrsökre és minden olyan helyre menjenek be, ahol fűtés van.

A hófúvások miatt sok helyen járhatatlanná váltak az utak, a hatóságok figyelmeztetései ellenére mégis sokan útra keltek, közülük körülbelül ötszázan az autójukban rekedtek, miután nem tudtak továbbhaladni. Több halálos autóbaleset is történt az utakon a zord körülményeknek köszönhetően. Ohióban például 46 autó szaladt egymásba.

A hatóságok arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy ne keljenek útra, mert még akkor is nagyobb esélyük van a túlélésre, ha a fűtetlen otthonaikban maradnak, mintha a szabadban rekednének, ahol a durva mínuszokra még egy lapáttal rátesz hőérzetben a viharos szél.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató