2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem közöl több adatot a koronavírusról Kína

Az egészségüggyel foglalkozó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap leállította a koronavírsussal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel azok hitelességével kapcsolatban. Ebben az is közrejátszik, hogy Kína a hosszas, elképesztően szigorú kovidpolitikája után hirtelen nagyot enyhített: a fertőzöttségi számok pedig ezzel együtt hirtelen megugrottak.

A bizottság közleményben jelezte, hogy az adatokat a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából. A közleményből nem derül ki, milyen gyakran történik az adatközlés.

A rekordszámú új fertőzés ellenére a közegészségügyi intézet négy napja nem számolt be Covid okozta halálesetről. Kína korlátozta a koronavírussal kapcsolatos halálesetek definícióját, csak a tüdőgyulladásos és a légzőszervi megbetegedéseket számítják be a statisztikákba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő paciensekről, amióta Peking enyhítette a korlátozásokat.

A mostani döntés előtt egy nappal derült ki állítólagos kiszivárgott dokumentumokból, hogy csaknem 250 millió ember kaphatta el Kínában a koronavírust december első 20 napjában az ország legmagasabb egészségügyi tisztviselőinek becslése szerint.

(Guardian, MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató